çok geçmeden hazır da aklımdayken wamp nedir ne değildir anlatayım hemen.
internet sitesi kurmak, ama alanadı ve barındırma hizmeti almadan kendi bilgisayarınız üzeriden çalışmak, iyice öğrenmek ondan sonra internete taşımak istiyorsanız wamp sizin için de çok uygun.
bir internet sitesi kurmak için kullanmanız gereken programların ilki sunucu programı apache, ikincisi sitede kullandığınız programlama diline bağlı olarak php ve veritabanları ile uğraşacaksanız mysql, ve siz de benim gibi çok iyi ağ programlama bilgisine sahip değilseniz veya sql kod yazmaya/öğrenmeye üşeniyorsanız veritabanlarını yönetmek için phpmyadmin.
işte wamp, windows kurulu bilgisayarınıza apache, php, mysql, phpmyadmin bileşenlerini tek tıkla yüklemenize izin veren bir program.
wamp server 2.0‘ın getirdikleri şöyle:
Server Configuration
- Apache Version :
- 2.2.6
- PHP Version :
- 5.2.5
- Loaded Extensions :
- bcmath
- calendar
- com_dotnet
- ctype
- session
- filter
- ftp
- hash
- iconv
- json
- odbc
- pcre
- Reflection
- date
- libxml
- standard
- tokenizer
- zlib
- SimpleXML
- dom
- SPL
- wddx
- xml
- xmlreader
- xmlwriter
- apache2handler
- gd
- mbstring
- mysql
- mysqli
- PDO
- pdo_mysql
- SQLite
- MySQL Version :
- 5.0.45
Tools
- phpinfo()
- phpmyadmin
- sqlitemanager
kurulumu çok basit. yüklerken hiçbir ayar yapmanızı gerektirmiyor ve normal bir program yüklermiş gibi tıklamalarla yüklüyorsunuz. kurulum çalışmalarınız için c:\wamp\www klasörünü oluşturuyor. artık site kurmaya hazırsınız.
başlattan wamp server\start wamp server deyip programımızı yani sunucumuzu çalıştırıyoruz ve tarayıcımızın(tercihen mozilla firefox) adres satırına localhost yazıyoruz. karşımıza yüklü bileşenlerin ve çalışmalarımızın olduğu karşılama ekranı geliyor. buradan istediğimizi yapabileceğiz 😉
örnek bir php sayfası açalım.
- www klasörü altında benimsitem adında bir klasör yaratın. yarattığınız sitenin adresi localhost/benimsitem olacak.
- benimsitem klasörü içinde bir php/html sayfası oluşturacağız. bunun için notepad2, dreamweaver, frontpage/web expressions gibi düzenleyici programlarından birini kullanabilirsiniz yoksa not defteri programında aşağıdaki kodları yazıp index.php olarak kaydedin.(sunucular index.php, index.htm, index.html dosyalarını direk okur)
<html>
<meta http-equiv=”content-type” content=”text/html;charset=ISO-8859-9″>
<title>Benim Sitem</title>
<?php
echo ‘Benim siteme hoşgeldiniz!’;
?>
</html>- burada meta ile başlayan satır sitenizin karakter kodlamasıdır ve türkçe karakterlerin düzgün görünmesi için gerekli olan koddur. title ile başlayan satırda iste tarayıcınızın başlığında görünen ve arama motorlarında ilk çıkan kısımdır.
- tarayıcınıza localhost yazarsanız gelecek ekrandan “your projects” altında benimsitem klasöründen yarattığınız sayfaya girebilirsiniz ya da localhost/benimsitem olarak direk sitenize girebilirsiniz.
örnek sitemizi oluşturmayı öğrendik, artık geliştirmek size kalmış kitaplardan ve diğer internet sitelerinden neler yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz 😉
oluşturduğumuz siteyi internete nasıl taşıyacağımızı da başka bir dersimizde anlatacağız aslında ama sadece index.php den oluşan siteyi internet sitenize ftp’den www klasörünüze attığınız anda siteniz hazırdır zaten 🙂 ftp kullanımını da bir ara anlatabilirim sanırım 😉
derslerimizin yol haritasını belirlersek şöyle olabilir. (bunlar şu an aklımda olan internet ile ilgili anlatacaklarım)
– İYS(CMS) nedir? Wamp üzerinde İYS kurulur mu?
– İYS Dersleri 1 – WordPress nedir? Nasıl kurulur nasıl geliştirilir?
– İYS Dersleri 2 – Joomla nedir? Nasıl Kurulur?
– İYS Dersleri 3 – Joomla localhost’tan sunucuya nasıl taşıma işlemi
– İYS Dersleri 4 – Joomla Modül/Bileşen/Bot Nedir? Nasıl Yapılır?
– İYS Dersleri 5 – Joomla tema yapımı
– C Dersleri – Giriş
– PHP Dersleri – Giriş
– SQL/MYSQL Dersleri – Giriş
Valla ben NucServ kullanıyorum, önceden WampServer kullanıyordum ama bir takım hatalarından gına gelince başka paket arayışlarına girdim ve NucServ’i buldum, daha önce Xampp’ta kullanmıştım ancak onda da hatalar var, aslında en güzeli tek tek Apache, PHP ve MySQL’i kendimiz kurmamız ama ciddi zaman ve bilgi gerektiriyor sorunsuz kurulumu için.
NucServ gördüğüm en sade temiz ve düzenli bir paket. Şiddetle tavsiye ederim, yapımcısı sanırım Türk Google’da aratınca bir donanım sitesinde gördüm. Destek için burada incelemesinide yayınlayabilirsiniz.
Geri bildirim:Wamp Server 2.0g - Yeni Sürüm
slm
ben dediğin gbi localhost yazıyorum firefoxa ama ekrana şöyle bişey cıkıyor:
Welcome
Congratulations on choosing PHPTriad for your Windows PHP needs. We’re always striving toward making the package better, so be sure to check in at PHPGeek.com to be sure you received the latest version and additional extensions.
While PHPTriad is free both financially and in the sense of freedom, it takes money and time to run this project. If this product is useful to you consider contributing to the ongoing development of this project. There are several ways to give back.
* Giving money directly through my “Give Something Back” box at PHPGeek.com.
* Buying me something off of my Amazon.com wish list linked in that same box at PHPGeek.com.
* Buying T-shirts and other products from the shirt gallery linked at PHPGeek.com.
* Buying products and services from the advertisers and endorsements at PHPGeek.com
What’s New in This Version?
PHPTriad 2.2 contains the following changes:
* Updated packages for Apache(1.3.23), MySQL(3.23.48) and PHP(4.1.1).
* Updated PHPMyAdmin.
* Added the PHPTriad Control Panel (written in PHP) to manage PHPTriad.
* Added Backup module to
This file can be found at c:apachehtdocsindex.html and is the default page for your site. Edit that file or replace it in order to change your site. To control your site, use the PHPTriad Control Panel
ne yapmamı önerirsin???
@ebru Sen WampServer değil de aynı işi gören PHPTriad kurmuşsun. Ben onu kullanmadım daha önce bilmiyorum. Ancak şöyle bir şey buldum buradan okuyabilirsin:
PHPTriad Kurulumu
Onu kaldırıp WampServer kurarsan yardımcı olabilirim ancak 🙂
kolay gelsin arkadaşlar ben wamp5 1.7.4 sürümü kullanıcısıyım benim sorunum şu ??? ben localhostumdaki dosyaları ağımdaki bilgisayarlarla paylaşmak yani onlara serverlek yapmak istiyorum… ap içi ip adresim 10.0.0.13 olarak ayarladım ve otomatik ip alan bilg. çakışma olmasın diye modemden ayırdım bu ip.
kısacası isteğim ağımdaki bilgisayarlar
\10.0.0.13 yazdıkları zaman localhostumda index olarak belirli dosyayı görmeleri umarım yardımcı olabilirsiniz…teşekkürler
slm arkadaşlar. bende de bir merak başladı kendimi bu işin içinde buldum ancak bu konularda çok eksiğim var. ben wamp server kurdum. ancak notepade yazdıktan sonra gerktiği gibi kaydettim ve tarayıcıya localhost yazdım. direkt olarak wampserver sayfası açıldı. ancak bu sayfa içinde ‘benimsitem” diye bir bölüm var. tıkladım ancak sadece benim sitem yazısı bi satırda var. yani php kısmı olan benim siteme hoşgeldiniz yazısı yok. neden???? yardımcı olursanız sevinirim. eeee ne yapalım acemi olmak başka:)) şimdiden teşk.
selamlar,
gelistirmekte oldugum php web sitemi test için localde wampserver kullaniyordum ama hatalarla karsilasinca siteyi hosta attim orada duzgun calisti, bunun ardina yeni bir wamp arayisina girdim ve xampp’i denedim, asiri karisik ve gereksiz eklentiler iceriyordu. daha sonra nucserv’i denedim suanda memnunum bir hata gorunmuyor ayrica son derece “lite” yapida, kisacasi cok hosuma gitti incelemenizi tavsiye ederim, sitenizde yararlaniyorum belirtmek istedim.
ben de uzerinde calistigim blogumu bitirebilseydim yayinlayacak birseyler olmus olacakta… :)) kismet biter bir gun insallah.
siz de sagolun.