Sitenizin istatistikleri ve ziyaretçi artışı
Sitenizin istatistikleri ve ziyaretçi artışı

Sitenizin istatistikleri ve ziyaretçi artışı

Dayanamadım bir şeyler yazayım dedim.

Sitenizin istatistiklerini tutmak için barındırma hizmeti aldığınız şirketin programlarını kullanarak sağlıklı sonuçlar alabilirsiniz. Sunucunuz Linux ise Cpanel üzerinden birçok seçenek çıkıyor benim sunucumda. Plesk kullanmadım ama onda da vardır muhtemelen.

Bunun yanında istatistikleri tutmak için Google Analytics‘i kullanabilirsiniz ki şiddetle tavsiye ederim. Google Analytics ile gelen ziyaretçilerizin sayısını ve hangi saatlerde ziyaret edildiğinizi öğrendiğiniz gibi ziyaretçilerinizin bilgilerini de alabilirsiniz. Bu bilgiler arasında tarayıcı istatistikleri (firefox, ie, vs.), işletim sistemlerini (linux, windows vs.) ve hangi ülkelerden hangi illerden geldikleri gibi bilgilere de ulaşabilirsiniz. Bunlar hedef kitlenize ulaşıp ulaşmadığını kontrol etmeniz açısından son derece önemlidir. Google Analytics hesabınızı Google AdSense ile birleştirip, hedeflerinizi belirleyerek çalışma yapabilirsiniz. İstatistiklerinizi PDF olarak istediğiniz e-posta adreslerine istediğiniz aralıklarla gönderme özelliği de gayet güzel. Analytics’in anlatılacak çok şeyi var aslında. İnceliklerini bir başka yazımızda anlatırız artık 🙂

Sitenizin şu andaki popülerliğini ve sıralamasını öğrenmek için SiteBilgi.net adresini kullanabilirsiniz. Bu site aslında ziyaretçileriniz artırmak için neler yapabileceğinizi gösteriyor. Verdiği istatistikler şunlar:

Google PageRank:
Alexa Sırası:
Google Backlink:
Yahoo Backlink:
DMOZ kaydı:
Blograzzi Sırası:
Technorati Sırası:

Del.icio.us linkleri:

Buradan anlıyoruz ki sitemizin popülerliğini etkileyenler bu istatistikler. Google’da üst sıralarda çıkmanızı etkileyecek olan değerler.

Google PageRank sitenizin kalitesini 0-10 arasındaki bir değerle ölçüyor. Mesela iyte.edu.tr nin değeri 7. İyi bir değer. Bu sitenin değeri ise şimdilik 0 -yazıyla sıfır 🙂 O da normal tabi 😛

Alexa sitenizin dünyadaki siteler arasında kaçıncı sırada olduğunu gösteriyor. Kendi sitesinde daha ayrıntılı sıralama işlemi yapabilirsiniz. Bölgeye göre, dile göre, konuya göre sıralamaları görmek mümkün.

Google Backlink, diğer sitelerden sizin sitelerine verilen bağlantı sayısı. Mesela BanaDersVer.com‘da ben kendi siteme link versem benim sitemin değeri yükselir, yani Google PageRank’i. Bunun etkili olabilmesi için size bağlantı veren sitenin Google PR’sinin yüksek olması gerekmekte. Bu sayede Google’da üst sıralarda çıkmayı başarabilirsiniz.

Yahoo Backlink yine aynı şekilde üstte anlattığım gibi.

DMOZ sitenizin kategorilere ve dillere göre dizinlenmesi hizmetini veriyor. Arama motorlarının da buradaki kayıtlara bakarak sıralamaları düzenlemesi burayı siteniz için önemli hale getiriyor. Burada yer edinebilmek için BanaDersVer.com ile başvurmuştum ama sonuç çıkmadı. Zaten söylediklerine göre birkaç ay sürebiliyormuş onay işlemleri. Çünkü 3-5 insan milyonlarca siteyi dizinlemeye çalışıyormuş.
(açılımı directory mozilla imiş – kaynak eksisozluk)

Blograzzi, günlük (blog) yazarları için çok yararlı bir site. Daha dün test ettim onayladım. Arama yaptım Google’da hemen Blograzzi bağlantım çıktı.

Technorati de Blograzzi gibi günlük yazarları için bir site.

Del.icio.us da günlük yazarları için bir site. Günlük sitelerini kategorilere, etiketlere göre görmek mümkün.

İşte bütün bunlar SEO yani Arama Motoru Optimizasyonu (Search Engine Optimization) ile birleşince, ziyaretçileriniz mutlaka artacaktır ve ayrıca sitenizi Google’da ilk sayfada görmeniz mümkün 😉 SEO için bir başka yazımı bekleyiniz 😛

2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir