Pure Data~ : Başlangıç
Pure Data~ : Başlangıç

Pure Data~ : Başlangıç

Pure Data nedir ne değildir ile başlayalım.

Pure Data

Pure Data, kısaca Pd, ses, video ve grafik işleme için gerçek zamanlı görsel arayüzlü programlama dili.

Bu sene stajımı (Erasmus Stajı)  Faculte Polytechnique de Mons TCTS (Sinyal İşleme) Laboratuvarında yapıyorum. Yanında çalıştığımız, bizimle ilgilenen, doktora öğrencisi Nicolas D’Alessandro, öncelikle Pd daha sonra da OpenCorn üzerine çalışacağımızı söyledi.

Pd, Mac üzerinde çalışan aynı amaçlı Max/MSP’nin yaratıcılarından Miller Puckette tarafından yazılmış. Linux, Mac ve Windows üzerinde çalışabilen açık kaynak kodlu programlama ortamı. Geliştirilmesi C üzerinden yapılmaktaymış.

Pd’de, “Patch” (Yama) olarak geçen programcıklar oluşturularak onların üzerinde çalışılıyor. Bunlar bir nevi fonksiyonlar. Hazır fonksiyonlar olduğu gibi fonksiyon da yazmamız mümkün. Aynı Matlab’da olduğu gibi bunda da güzel güzel hazırlanmış yardım dosyaları var. Yardım dosyalarına bakmak için objelerin üzerine sağ tıklayıp “Help” diyebilirsiniz ya da programlama alanında bir boşlukta sağ tıklayıp “Help” derseniz kullanılabilecek bütün nesneleri görebilirsiniz.

Puredata.info’dan indirdiğimiz programı kurmakta herhangi bir sıkıntı yok. Windows’ta da, Ubuntu’da da kullanıyorum ikisi için de çift tıklanarak yüklenecek dosya hazırlamışlar 🙂 Pd-extended kurmanız tavsiye edilir 😉

Programı açtıktan sonra bir konsolumuz, bir de programlama alanımız var.

Pure Data Giriş

Nesnelerimizi menüden “Put” kısmından ekliyoruz. Put -> Object dedikten sonra kutucuğumuzu bir yere tıklayarak bırakıyoruz. içine “osc~ 440” yazıp boşlukta bir yere tıklıyoruz. Tilda (~) (Türkçe klavyede Alt Gr + ü) bizim sinyalle ilgilendiğimizi söylüyor. Ardından bir nesne daha alıyoruz aynı şekilde Put -> Object’ten. İçine “dac~” yazıyoruz. Bu “Digital to Analog Conversion” demek oluyor ki osc ile 440 Hz frekansında ürettiğimizi sesi duyabilmek için ses kartına çıkış veriyoruz. Objeleri birbirine bağlamak için üst osc’nin altındaki koyu kısımdan dac’nin üstündeki koyu kısımlara kablo çekmeliyiz. Dac stereo olduğu için iki tane girişi var. Objelerin köşelerindeki sınırlanmış kısımları tutup birleştiriyoruz yani.

Bu çektiğimiz kablolar eğer koyu renkli ve kalınsa, sinyal geçiyor demektir, diğer işlemler için daha ince kablo çekilir. Bu bağlantılar otomatik olarak yapılır. Ama her nesneye uygun bağlantı çeşidi farklı olduğu için hepsine her türlü bağlantı yapılamaz. Yani mesela  giriş olarak sinyal alması gereken bir nesneye sayı girişi yapamazsınız.

pd-2

Şimdi konsoldan “compute audio”yu etkin hale getirirsek hoparlörümüzden ses duymaya başlayacağız. Aynı işlemi yapmak için menüden audio on/off seçeneklerini kullanabilirsiniz. İlk “patch”imizi yazmış olduk böylece 🙂

Artık Pd’ye alıştık! Başlangıç için biraz kurcaladık Pd’yi, bundan biraz daha karmaşık yamalarla biraz daha geniş anlatımlara başlayabiliriz 😉 Ya da hazır anlatılmışı olanlara göz gezdirebiliriz 🙂

Pure Data’ya başlangıç için bu videolar izlenebilir:

Pure Data Beginner’s Tutorial 1

Pure Data Beginner’s Tutorial 2

Videolar Youtube’dadır. Hala Youtube’a girme sorununuz varsa : Youtube Engellerini Aşma

Pure Data için kaynaklar:

Pure Data Topluluk Sitesi
http://puredata.info/


The Theory and Technique of Electronic Music – Miller Puckette

http://www.crca.ucsd.edu/~msp/techniques/latest/book-html/

Programming Electronic Music in Pd – Johannes Kreidler
http://rapidshare.com/files/248029599/Programming_Electronic_Music_in_Pd_-_Johannes_Kreidler.zip

Bir sonraki Pd dersinde görüşmek üzere 😉

Bir yorum

  1. Geri bildirim:Bir dönemin daha sonu… | e-GÜNlük

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir