Joomla! hakkında bilgi verip, kurulumunu, gelişiminlerini anlatacağım. Umarım Joomla hakkında bilgi edinmek, kullanmak isteyenlere bir faydam dokunur.
Joomla!, çok eski adıyla Mambo, açık kaynak kodlu dinamik içerik yönetim sistemidir.
Açık kaynak kodlu demek, yazılım ücretsiz dağıtılıp bazı kurallar çerçevesinde (bkz. GPL) değişiklik yapılabilmesi anlamına gelir. İçerik yönetim sistemi ise Dreamweaver ve Frontpage gibi programlarla her sayfayı tek tek değiştirmek zorunda olmamanız anlamına gelir. Şablonla, temayla, yazıların yerleriyle her sayfa için tek tek uğraşmıyorsunuz yani.
Joomla genelde dinamik yönetilen sitelen için tercih edilse de durgun sayfalar için de son derece uygundur. Joomla’nın kullanıldığı siteler genelde, içeriği sürekli yenilenen duyuru yapılan, haber yapılan sitelerdir. Joomla’nın sağladığı en büyük kolaylık haber/duyuru yazmak olması sanırım. (Örn. UrlaOnline.com, ADDManisa.net) Bu yüzden çok tercih edilmeye başlandı son zamanlarda.
Açık kaynaklı olması sebebiyle dünyanın her tarafından insanlar bu sistem için küçük/büyük, ücretli/ücretsiz çalışmalar yapıp çevrimiçi dağıtım yapmaktadır. Bu çalışmalar ev kullanıcılarından uzman kullanıcılara kadar geniş bir kesime hitap ediyor. Bu çalışmalar sistemin sürekli güncel olmasına yardımcı oluyor.
Başlangıç seviyesindeki kullanıcılar için Joomla kullanmak çok zor değil ama, yine de bilinmesi gereken noktalar var.
Joomla gibi içerik yönetim sistemleri veritabanları kullanır. Veritabanlarında sitenizin içerikleri, temaları, kullanıcıları, şifreleri vs. tutulur. Joomla için de bir veritabanı açmanız ve kullanmanız gerekir. (Bkz. Joomla 1.5.3 için gerekenler)
An itibariyle son sürüm olan Joomla 1.5.3 ( indirin : TR – EN) için gerekenler:
- Sunucu
Bir site çalıştırmak için öncelikle bir sunucuya ihtiyacınız var. Bu sunucu kodları okumak için gerekli olan program. Sitenizi çevrimiçi yapıyorsanız Apache Web Server muhtemelen barındırma hizmeti aldığınız zaman size verilir. Henüz kendi bilgisayarınızda çalışıyorsanız (localhost’ta) Wamp Server kullanabilirsiniz. - PHP 4.3.10 ve üstü
Sitenizde PHP kodlarını çalıştırmak için gerekli. Joomla da PHP ile yazılmış bir sistem olduğu için buna da ihtiyacınız var. - MYSQL desteği (Sürüm belirtilmemiş)
Az önce belirttiğim gibi Joomla için bir veritabanına ihtiyacınız var. MYSQL veritabanı kayıtlarını tutmak için gerekli. SQL kodlama bilmiyorsanız eğer, benim gibi, PHPMYADMIN kullanarak SQL kayıtlarınızı görebilir, düzenleyebilirsiniz. (bkz. PHPMYADMIN dersi)
Daha önce bunu anlatmıştım, Wamp Server kullanarak bütün bunları birkaç tıkla bilgisayarınıza(localhost) kurabilirsiniz.
Şimdi bütün bunların bizim için hazır olduğunu varsayarsak, Joomla ile ilgili bilmemiz gereken bir kaç nokta daha var. Joomla bir şablon (tema) kullanarak, modülleri yerleştirir, bileşenleri ve botları çalıştırır.
Şablonlar, sitenizin renklerini, yazı karakterlerini, yazı yerlerini, resim/şekil yerlerini, modül yerlerini belirtir. Ücretli veya ücretsiz olarak indirebileceğiniz birçok şablon internette bulunmakta. İnternet indirebilirsiniz ya da biraz yetenekli ve PHP, HTML, CSS konularında bilgiliyseniz kendiniz de yaratabilirsiniz.
Modüller, sitenizin isteğiniz bir kısmında (temaya bağlı olarak) istediğiniz şekilde yayınlayabildiğiniz parçalar. Şöyle diyelim. Bir siteyi açtığınızda karşınıza gelen ekranı bölüm bölüm parçaladığınızı düşünün. Menünün olduğu bir kısım, duyuruların olduğu bir kısım, fotoğraf galerisinin olduğu bir kısım, vs. Bunların hepsi ayrı modül olarak düşünülebilir. Tabi isterseniz hepsini tek bir modül olarak de kullanılabilirsiniz. Modüller için hazır yapılmış çalışmalar olduğu gibi siz de Özel HTML kullanarak istediğiniz gibi modül yapabilirsiniz.
Bileşenler, Joomla sisteminizde çalışan alt programcıklar olarak nitelendirilebilir. Joomla sitenize bir forum bileşeni kurup içinde çalıştırabilirsiniz ya da fotoğraf galerisi bileşeni koyarak sitenizin kulanıcılarına fotoğraf yükleme olanağı tanıyabilirsiniz. Bileşenleri yine modüllerde olduğu internetten indirmek mümkün. Aynı şekilde kendiniz de bileşen yapabilirsiniz.
Botlar, sistemde gözle görünmeyen kısımlarda çalışır. Joomla’daki botlarla, meta etiketlerini düzenleyebilir, çok dilli sitelerin çalışmasını sağlayabilir veya Joomla 1.0.x sürümlerine ait eski bileşenlerin çalışmasına olanak verebilirsiniz.
Joomla hakkında biraz bilgimiz var artık. Kuruluma geçebiliriz.
Appreciate it for helping out, great information.