Joomla! Kurulumu
Joomla! Kurulumu

Joomla! Kurulumu

Joomla!’dan bahsetmiştim bir önceki yazımda. Nedir ne değildir öğrenmişizdir umarım. Öğrendik sevdik ettik ya da deneyeyim, öğrenmek istiyorum diyorsanız Joomla! deneyimi için kurulum yapabilirsiniz. Burada Wamp Server’da(localhost’ta) Joomla! kurulumunu anlatacağım. Wamp hakkında bilgiyi Dersler menüsünden bulabilirsin 😉

Kurulumu yapmadan önce PHPMYADMIN kullanarak bir veritabanı ve kullanıcısı yaratalım. Wamp’ı kurduktan sonra, Firefox’ta adres satırına localhost yazıp giriyoruz. Karşımıza gelen ekrandan Tools altından PHPMYADMIN’e tıklıyoruz.

Gelen ekrandan Create New Database (Yeni Veritabanı Oluştur) kısmına veritabanına vermek istediğimiz adı yazıp Create(Oluştur) diyoruz. MYSQL karakter seti UTF-8 seçimiş olduğu için veritabanımız da öyle olacak. (Özel bir şey seçip değiştirmediğimiz için öyle olacak.)  Zaten Joomla 1.5 için UTF-8 karakter kodlamasını kullanmalıyız.

Veritabanını oluşturduktan sonra karşımıza bir onay ekranı gelecek. Eğer aynı isimde bir veritabanı daha önce açılmamışsa sorun vermemesi gerekir. O ekrandan sol üstteki menüden Home (Anasayfa) düğmesine tıklayıp ilk geldiğimiz ekrana dönüyoruz. Veritabanımızı oluşturduk, şimdi de veritabanını kullanacak kullanıcılarımızı belirlemeliyiz. Onun için de PHPMYADMININ ana ekranındaki Privileges(İzinler)’ e tıklıyoruz.

Gelen ekranda şu andaki kullanıcıları görüp izinlerini, şifrelerini düzenleyebiliriz. Kullanıcı tablosunun altındaki Add New User (Yeni Kullanıcı Ekle) ile kullanıcı açıp, daha önce açtığımız veritabanını kullanma yetkisi vereceğiz.

Burada Username(Kullanıcı adı) kısmını yine joomla olarak seçtik. Host kısmını localhost olarak bırakıyoruz ve kullanıcı şifremizi yazıyoruz. Bu bilgiler veritabanını kullanacak olan kullanıcının bilgileri. Bu kullanıcı ile istersek Joomla’da istersek PHPBB’de istersek başka bir yazılımda işlem gerçekleştirebiliriz. Database for user (Kullanıcının Veritabanları) kısmında None(Hiçbiri) seçerek izin işlemini anasayfaya dönerek tamamlayabiliriz, ya da Create Database with same name and grant all privileges (Kullanıcı adıyla aynı isimde bir veritabanı oluştur ve bütün izinleri ver) diyebiliriz… Her şey anlaşıldı sanırım çevirince 🙂

Biz daha önce Joomla adında bir veritabanı oluşturduğumuz için ikinci seçeneği işaretlediğimizde hata alırız. O yüzden Hiçbiri deyip en sağ alttan Go tuşuyla kullanıcımızı yaratıyoruz. Global Priviliges (Genel İzinler) kısmından isteklerinize göre seçim yapabilirsiniz. Ama sadece Joomla veritabanını kullandırmak istiyorsanız hiçbirini işaretlemeyin.

Bir sonraki ekranda onay bilgisi ve altında izin seçenekleri gelecek. Database-specific privileges tablosunda “Add privileges on the following database” kısmının yanında açılan menüden daha önce yarattığımız joomla veritabanını seçiyoruz.

“joomla” veritabanına “joomla” kullanıcı için izinlerimizi vereceğiz şimdi. Check All (Tümünü seç) dedikten sonra Go’ya tıklayıp onay bilgisini alın.

Artık joomla için veritabanımız ve kullanıcımız hazır. Şimdi sıra joomla’yı kurmaya geldi.

joomla.org veya joomlatr.org adreslerinden dilediğiniz dile göre joomla’nın son sürümünü indiriniz . İndirdiğiniz zip dosyasını C:wampwww klasörünün altında yaratacağınız joomla klasörünün içine açın. Sonra Firefox’ta adres çubuğuna localhost yazın. Wamp Menüsü gelecek. Your Projects başlığının altında joomla’yı görmeniz gerekiyor. Şimdilik joomla sitenizin adresi http://localhost/joomla isterseniz bu adresten de direk girebilirsiniz.

Menüden Joomla’yı tıkladığınızda karşınıza kurulum ekranı gelir. İlk olarak dil seçimi soruluyor. Türkçe’yi seçip sağ üstten Next’i tıklıyoruz.

Bundan sonraki ekranda denetimler karşımıza geliyor. Denetimlerle sisteminizin uygun olup olmadığı denetleniyor. Yani PHP yüklü mü MYSQL var mı gibi kontroller. Sorun çıkmaması lazım ama yine sorunlu görünen kısmı aynen Google’a yazıp aratın çözümünü hemen bulursunuz. 🙂

Joomla Denetimler

Sonraki ekranda GNU / GPL hakkında bilgi veriliyor. Joomla’yı kurabilmeniz için bu lisans anlaşmasını kabul etmeniz gerekiyor. Joomla ücretsiz bir yazılım ne anlaşması diyebilirsiniz tabi ama GNU / GPL’i biraz araştırabilirsiniz. Kabul ettiğinizi varsayıp sonraki adıma geçiyoruz 🙂

Bir sonraki adım Veritabanı ayarları. Daha önceden hazırladığımız veritabanı ve kullanıcılarımızı burada belirtiyoruz. Sunucu adına localhost, kullanıcı adına “joomla” ve veritabanına da “joomla” yazıyoruz. (Bunları daha önce veritabanını hazırlarken, biz böyle seçmiştik) Şifremizi de girip sonraki adıma geçiyoruz.

Bir sonraki adım FTP kurulumu. Şu anda kendi bilgisayarımızda(localhost) kurduğumuz için FTP ayarı yapmıyoruz. Sonraki adıma geçiyoruz.

Joomla yapılandırmasına geldik. Burada sitenizin adını, e-posta adresinizi ve yönetici şifrenizi belirliyorsunuz. E-posta adresinin çok önemi yok şu anda aslında. Daha önce milyar kez dediğim gibi localhost’ta çalışıyoruz 🙂

Bu sayfada Varsayılan Örnek Veriyi Yükle seçeneğine tıklayalım ki karşımıza bomboş bir joomla sitesi gelmesin. Örnek veri yüklenirse joomla’yı anlamak daha kolay olacaktır 😉

Bu yapılandırmayı da bitirdikten sonra kurulumu bitirmek için son aşamaya geliyoruz. Burada bilgilendirildiğimiz üzere Joomla kullanıcı adımız admin şifremizi de bir önceki ekranda belirlemiştik. Burada önemli bir bilgi yazıyor installation klasörünü silmeyi unutmamamız gerektiğini belirten bir yazı. Belirtildiği üzere bu bir güvenlik önlemi. Bu yüzden biz de C:wampwwwjoomla ya gidip installation klasörünü siliyoruz. Sildikten sonra son ekrandaki sağ üstteki site kısmına tıklayarak sitemize girebiliriz.

Geçmiş olsun! Sitemiz hazır! Artık Wamp menüsünden veya http://localhost/joomla yazarak sitemize girebiliriz.

Bizi varsayılan tema ve örnek veriler karşılıyor. Joomla sitemiz iki kısımdan oluşuyor, buz dağının görünen ve görünmeyen yüzü gibi 🙂 Görünmeyen yüzü yönetici kısmı. Bütün işlemlerimizi yönetici kısmından gerçekleştiriyoruz. Sitemizin giriş formundan veya adrese localhost/joomla/administrator yazarak yönetici kısmına girebiliriz.

Joomla’yı kurduk. İçerik girmek, bileşen/modül/bot tema yüklemek işleri için, hazırlanınca bir sonraki dersi inceleyebilirsiniz 🙂

42 yorum

  1. maviseytan

    hocam sayende joomlaya baslayayim dedim, yukardakilerin her adımını defalarca dikkatli bir bicimde uyguladım ama joomla kurulumunda veritabanı yapılandırması sayfasında takılıp kalıyorum. tüm verileri dogru girmeme rağmen bir sonraki sayfaya gecemiyorum. sorunun kaynağını en doğru yere sormak istedim. yardımın ve paylasımın icin cok tesekkurler…

  2. metin

    öncelikle emeginiz icin tesekkür ederim.
    Size ufak bir sorum olacak.Ben suan PHPmyAdminde datenbank olusturdum.Sizin verdigin bilgiler isiginda joomla kulannmak istiyorum.Datenbank iceriginde farkli araba üretilerinin farkli modelleri ve bu modellere ait farkli özellikler var.(farkli tablolarda tabiki)
    Simdi ben mesela farkli iki veya daha fazla üreticinin ayni özelligini bir karsilastirma yapmak istesem, datenbankimdan bunlari nasil alip jooomla da gösteregim. Mesela klima özelligi ve her üreticinin sundugu özelliklerin anlatimi ve resimleri.
    Insallah aciklayici yazabilmisimdir sorumu.

    ikinci sorum mesela siteye girislerde farkli kullanicalara farkli kisitlamalar getirebilirmiyim?

    Sizden gelecek cevaba simdien tesekkür ediyor ve iyi günleer diliyorum.

  3. metin

    öncelikle cok hizli bir sekilde cevap verdiginiz icin tesekkür ederim.Lakin anlamadigim birseyler var.Ben zaten datenbankimi PHPmyadmin ile olusturdum bu olusturdugum datenbanki sizinde resimlerle anlattiniz joomla kurulumunda yeni datenbank olusturacagim yere yazip kullansam olmaz mi?
    Ikincisi size sordugum bilgileri karsilastirma durumu, acikcasi pek anlamdim , belkide ben sorumu düzgün bir dille yazamdim. örnegin klima özelligini sectgimde Özellikler tablosundan, otomatikmen sayfada klima özelligi özelligi olan arabalar kalsin istiyorum.Sonrada onlar icinden secebileyim mesela. Anlayacagin üzere bu islerde biraz yeniyim.
    Bu arada manisaliyiz zannedersem?

  4. Yanlış anlamadıysam eğer, oluşturduğunuz veritabanında Joomla veritabanını da tutmayı istiyorsunuz. İki veritabanının ayrı olmasını tercih edin derim. Bu sayede başka zaman Joomla dışında başka sistemde de kullanabilirsiniz. Yani Joomla için yeni bir veritabanı oluşturmanızı öneriyorum.

    İkincisi, karşılaştırma durumunu siz php, mysql kullanarak yapabilirsiniz. Bu konuda bilginiz ne kadar bilmiyorum ama çok anlattığınız kadarlık kısmı çok zor olmasa gerek. Eğer pek bilginiz yoksa Joomla için yazılmış eklentilere bakabilirsiniz.

    Mesela şöyle bir eklenti varmış : http://carman.webformatique.com/index.php?option=com_carman&Itemid=27

    Böyle bir site için, gerçi tam olarak ne istediğinizi de bilemiyorum ama, neden Joomla tercih etmek istiyorsunuz? Merak ettim açıkçası.

    Ben hiç Manisa, Salihli’de yaşamamış olsam da, aileden Salihli’liyim. 😉

  5. metin

    ben suan bir firmada okul bitirme teziyle ugrasiyorum
    Teknoloji gelistirmeyle ugrasilan bir departmandayim.Benden istedikleri, suan günümüzde olan araba teknolojilerinin analizini yapip bir datenbankta toplamam.Ve sonra bu datenbanktan istedikleri özelligi secip üretici firmlara göre kiyaslamak. Sizin bu konu hakkinda bana önerebileceginiz jooomla disinda birsey olabilir mi?

  6. Sizin durumunuzda Joomla’ya ihtiyaç yok aslında. Joomla genelde sık güncellenen, haber girilen, günlük tutulan sayfalar için hazır içerik yönetim sistemi.

    Bu durumda sizin yapmanız gereken MySQL ve PHP kodlarıyla ufak bir içerik yönetim sistemi oluşturmak. Oluşturduğunuz veritabanına giriş yapabileceğiniz bir arayüz ve bir sonuçları göstereceğiniz, seçimlerin yapılabileceği kullanıcı arayüzü yeterli olacak sanırım.

    Bu konuda internette birçok çalışma bulabileceğinizi tahmin ediyorum.

  7. Fatma Çakır

    Öncelikle çok teşekkür etmek istiyorum arayıp bulamadığım ve kolaylıkla anlayıp yapabildiğim anlatımınız için.
    Yazılanların tümünü uygulayarak “Veritabanı Yapılandırması” kısmına kadar geldim. Burada işlemleri yapıp “sonraki” kısmına tıkladığımda “sayfada hata” uyarısı alıyorum ve sayfa ilerlemiyor. Bu konuda yardım ve yorumlarınızı bekliyorum.Tekrar teşekkürler…

  8. Fatma Çakır

    Yaptıklarımda eksik olmadığından eminim çünkü en baştan 4-5 kez daha denedim.Firefox da çok uzun süre beklettiği ve açılmadığı için internet explorer da deniyorum.
    “Veritabanı Yapılandırması” kısmında veritabanı oluştururken girdiğimiz bilgileri aynen yazınızdaki gibi giriyorum ve “sonraki” yazan kısma tıkladığımda ilerlemiyor. Tarayıcının araç çubuğunda ise “sayfada hata” yazıyor ve herhangi bir işlem gerçekleşmiyor. Tekrar teşekkürler…

  9. mehmet ali kaçmaz

    hocam bu joomla denilen siteyi kurmak için bize bir hosting yani bir alan lazım değilmi ? tabi bunlar da yıllık bir miktar ücrete tabi herhalde konu ile ilgili bilgi verirseniz sevinirim .iyi çalışmalar.

  10. selcuk

    Selamlar
    vista home basic ile sölenen her şeyi yaptım fakat
    phpmyadmine girme şansı yok hata şu
    HTTP Hatası 404.4 – Not Found
    Aradığınız kaynakla ilişkili bir işleyici yok.
    Herhalde vista homebasic de olmuyor

  11. muharrem

    hocam ben bır turlu o dedıklerını yapamıyorum daha dogrusu daha localhost yazdıgımda cıkmıyor daha yenıyım ben bu programlarıda bulamıyorum ınternette genelde benım bıldıgım php dosyalarının ıcıne mı kopyalayacagız yardımcı olursanız sevınırım maıl atarsanız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir