Bugüne kadar iyte.net te olsun, burada günlüğümde olsun, tercih etmek veya bilgi almak isteyenlerden gelen epostalara cevap olsun, sosyal ağlar olsun, İYTE hakkında çok şey söyledim,yazdım. Bunları yeni bilgilerle ve deneyimlerle harmanlayıp, derli toplu bir şekilde not etmek istiyorum.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü,1992 yılında lisansüstü eğitim amacı ile kurulmuş, İzmir’in 3. devlet üniversitesidir. Türkiye’deki iki enstitüden biridir (diğeri için bakınız Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü). 1998 yılından beri lisans eğitimi vermekte olup, yerleşkesiGülbahçe, Urla’da, biraz dağın başında, biraz deniz kıyısında, biraz Çeşme’ye yakın biraz İzmir’e uzak bir yerdedir.
Öncelikle enstitü nedir konusuna değineyim. Zira, her İYTE’linin hayatının herhangi bir alanında karşılaşma ihtimali olan “İYTE, Ege’ye mi bağlı yoksa Dokuz Eylül’e mi” ya da”Sizin üniversite özel mi” ya da “2 yıllık mıydı ya senin bölüm” gibi sorulara açıklık getirmek gerek.
Enstitü modeli yurtdışından örnek alınmış ve özel bir yasa ile Türkiye’de iki yerde uygulamaya konmuş bir model. Bu modelin dünyada en bilinir örneği Massachusetts Institute of Technology, kısaca MIT. Zaten İYTE’nin de İngilizce ismi İzmir Institute of Technology. Türkiye’de de enstitüler yasal olarak üretim iznine sahipler. Üretim derken, teknoloji üretmek, Ar-Ge ve laboratuvar çalışmalarına önem verip, araştırma yapılmasını sağlamak. Kuruluş amacı ve avantajı bu.
İYTE için İzmir’in teknik üniversitesi demek doğru olur. Çünkü sadece sayısal bölümler -tıp fakültesi hariç- bulunmakta. Aslında bu yüzden ismi İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü değil de İzmir Teknik Üniversitesi olsa bugün çok daha iyi yerlerde olabilirdi, hem taban puanları açısından hem de prestiji açısından. Şimdi sırf isimden dolayı insanlara iki paragraf önceki soruları açıklamaktan yoruluyor sevgili İYTE’liler. O soruları sabırla, sükunetle bir kez daha cevaplayalım:
İYTE, İzmir’in üçüncü devlet üniversitesidir, Ege Üniversitesi veya Dokuz Eylül Üniversitesi’ne bağlı değildir. İYTE’de dört(4) yıllık lisans bölümleri bulunmaktadır, iki(2) yıllık önlisans bölümleri bulunmamaktadır.
YERLEŞKE
Yerleşkesi Urla’nın Gülbahçe Köyü’nde dağın eteğinde, denizin yamacında bulunuyor. 30 000 dönümlük yerleşke arazisi Gülbahçe Köyü’nü kapsarken, Çeşme’ye doğru Barbaros Köyü’ne kadar devam ediyor.
Yerleşkenin çok büyük olmasından ve üniversitenin yeni kurulmuş olmasından dolayı az bina bulunuyor ve binalar arası büyük -biraz da çorak- boşluklar görünüyor. Bu boşluklar, dışarıdan bakıldığında üniversite havasından uzaklaştırıyor yerleşkeyi. Sürekli yapılan inşaat çalışmaları ile bu boşluklar doldurulmaya devam ediliyor. İYTE’de geçirdiğim 5 sene içerisinde yapılan binaların her biri bir “butik üniversite” (İstanbul’da tek binaya sıkışmış özel üniversiteler için uydurduğum laf) olabilecek büyüklükte. “Üniversite dediğinde çim olur yayılırsın arkadaş” diyerek gelen/gelmeyi düşününler için burası bir üniversite değil. Çevre düzenlemeleri yavaş yavaş yapılsa da, binaların yapımından sonra ancak daha anlamlı olacaktır diye düşünüyorum. Yerleşke o açıdan zayıf.
Öte yandan trafik gürültüsü olmayan, sessiz sakin, İYTE rüzgarları sebebiyle çoğu zaman serin, çalışma yapmak için uygun bir yerleşke.
Yerleşke ve civarında sosyal hayat zayıf not alıyor istisnasız herkesten. Civarda iki üç kafe bulunmakta ki bunlardan Calipso Cafe baskın durumda. Çünkü en kaliteli kafe orası. Bahçesi olsun, içerisi olsun, haftada bir iki canlı müzik olsun, yemeklerin kalitesi olsun diğerlerinden çok daha iyi durumda. Aslında bu tekel durumu öğrenci açısından pek iyi değil. Çünkü bu biraz fiyatlara da yansıyor. Yani köyde de olsanız Alsancak fiyatlarını ödüyorsunuz.
BARINMA
Barınma için ilk seçenek yerleşke içindeki Urla KYK Yurdu.
Kapasitesi küçük olduğundan (688) her sene kayıt yaptıran 500 kişi için yeterli değil. Bu yüzden girmek için şanslı olmak gerek. Türkiye’de birçok yurt gördüm ve rahatlıkla diyebilirim ki Urla KYK yurdu gibisi yok. 2010 yılı itibariyle 114 TL ücretinin yaklaşık 80 TL’si yemek fişi olarak geri veriliyor. İki katlı 8 odalı blokların iki kişilik odalarında çalışma masası, banyo, tuvalet ve mutfak tezgahı bulunuyor. Odalarda buzdolabı olduğunu da eklemek gerek. Sosyal tesislerinde, kırtasiye, çamaşırhane, bilardo salonu, internet kafe, erkek berberi, bayan kuaförü bulunmakta. Yurda girişler bu sene parmak izi sistemiyle oldu. Gerekmese de çok güvenlikli çok 🙂
Deniz manzaralı odamı, A19/6’yı, özledim bak şimdiden 🙂
Daha fazla bilgi için http://kykurla.iyte.org adresine bakılabilir.
İkinci seçenek Gülbahçe’de kalmak. Apartlarda kalan, eve çıkan arkadaşlar vardı. Yazlıklarda kalan arkadaşlar da vardı. Kiraların 300-500 TL aralığında olduğunu duymuştum. Okula yürüyerek gelinebiliyor, ya da dolmuş kullanılabiliyor. Yol masrafı ve zaman kaybı yok denebilir. Ama köyde yapılabilecek çok bir seçenek olmadığı için çok iyi bir seçenek değil gibi.
Üçüncü seçenek Urla’da kalmak. Urla’da kalmak mantıklı bence. 15 dk.da bir dolmuş var. 10dk. falan sürüyor yolculuk. Yol ücreti de 1 lira. Çok farkı yok aslında köyden. Kiralar biraz fazla olabilir onu bilemiyorum. Ama sonuçta İzmir’e ulaşmak daha kolay, market var, pazar var, berber var, terzi var… Yaşam alanı sonuçta, her türlü işini rahat görebilirsin. Göremedin mi atla git İzmir’e. Yurt olmasam benim tercihim Urla’dan yana olurdu.
Dördüncü seçenek Üçkuyular’da kalmak. Burası yaşam kalitesi olarak en iyi ancak ulaşım süresi ve masrafları artıyor. Kalma masrafı da diğer seçeneklere nispeten daha pahalı. Ama sonuçta İzmir’de kalınmış oluyor bu durumda ve her şey elinin altında. Para sıkıntın yoksa, yolu dert etmezsen Üçkuyular’dan çık, alışverişini Balçova Kipa’dan yap, sinemana git, tiyatrona git, Alsancak’a geç Kıbrıs Şehitleri’ne ak… Seçenek çok.
Benim bildiğim yakınlarda özel yurt yok ancak ilanları dolaşmaktaydı bir ara. Bilgi ve reklamlar için iyte.net e bakınız.
ULAŞIM
İYTE, İzmir il sınırları içinde olmasına karşın, Manisa Celal Bayar Üniversitesi İYTE’ye göre İzmir’e daha yakın. Otoyol olması sebebiyle özel araçla çabuk varmak mümkün ancak toplu ulaşım için Üçkuyular’a ulaşmak gerekiyor. Buradan ESHOT hattı olarak 736 numaralı İYTE-F.ALTAY otobüsü ve semt garajından İYTE dolmuşları çalışmakta. Urla’dan ulaşım içinse 737 numaralı otobüs hattı ve Çeşmealtı-Urla-İYTE dolmuşları var.
http://www.gunkaragoz.net/iyte-urla-eshot-saatleri/
Arabayla Karşıyaka’dan İYTE’ye otoyol kullanarak varmak yaklaşık 1 saat sürüyor. Ancak toplu taşıma ile varmak 2 buçuk saati bulabiliyor. Ben de Karşıyaka’da oturduğum için örnek olarak bunu veriyorum tabi. Hatta biraz daha örnekleyici olalım. Karşıyaka’dan İYTE’ye gitmek için seçenekler mümkün.
En az tercih ettiğim seçenek:
1) Karşıyaka İskeleden 300 veya 600 numaralı otobüse binip Üçkuyular’daki askeriyenin önünde inip bir(60 dk) 150-200 metre kadar yürüyüp semt garajına ulaşmak yaklaşık 70 dk. ve öğrenci kentkartı ile 85 kuruş. Buradan da İYTE dolmuşu ile yerleşkeye varmak (45-50 dk), beklemeler hariç ortalama 120 dk. sürüyor ve 3,85 liraya mal oluyor.
Genelde tercih ettiğim seçenek:
2) Karşıyaka İskeleden vapurla/otobüsle (121 veya 361) Alsancak’a/Pasaport’a ya da Konak’a geçip oradan 8/169/269/554 gibi Narlıdere-Güzelbahçe-Balçova yani aslında Üçkuyular istikametine gidecek bir otobüse binip semt garajına ulaşmak ve İYTE dolmuşu ile yerleşkeye varmak (45-50 dk), beklemeler hariç ortalama 120 dk. sürüyor ve 3,85 liraya mal oluyor.
İzmir’de otobüsten çok vapur/feribot ya da metro kullanmayı tercih ediyorum mümkün olduğunca. Çünkü metro 5-10 dk. da bir var, vapurun saatleri belli. Otobüsler ise yarım saat bile beklenebiliyor. O yüzden vapur ile karşıya geçmek daha mantıklı ve hatta daha keyifli.
Feribot saatini denk getirebilirsem tercih ettiğim, 30 dk.lık feribot kısmı ile en keyifli yolculuğun olduğu seçenek:
3) Karşıyaka’dan Bostanlı iskeleye otobüsle gidip(10-15 dk.) (ya da bazen yürüyerek bile olabilir), saatte bir olan feribotla Üçkuyulara geçip(30 dk), indiğin yerden seni bekleyen en öndeki belediye otobüsüne binip(5 dk) ilk durakta inerek semt garajına ulaşmak ve oradan İYTE dolmuşu ile yerleşkeye varmak (45-50 dk), beklemeler hariç ortalama 100 dk. sürüyor. Yolculuğun bedeli ise öğrenci için 85 kuruş otobüs+feribot+otobüs ücreti (İzmir’de 90 dk içinde ücretsiz 3 aktarma yapabiliyorsunuz) ve 3 lira dolmuş ücreti toplam 3,85 lira. Bence saatlerini ayarlamak kolay ve bekleme ihtimali en az olan seçenek bu.
Herhalükarda İzmir’den İYTE’ye gitmek 3,85 lira ve Üçkuyular’da oturmuyorsan eğer en az 90 dk(bir buçuk saat). Özel aracın varsa tabi bunu 40-50 dk.ya kadar düşürebilirsin :).
Bir diğer seçenek de okul servisleri. Servisler ile daha çabuk varılabiliyor (Karşıyaka-İYTE 1 saat 15 dk.) ancak hiç servis kullanmadım ama kullananların da çok memnun olmadığı biliniyor (ücret/kalite açısından). Servis otobüsler çok eski onu dışarıdan da görebiliyoruz, 5 gün gitsen de gitmesen de aynı ücreti ödüyorsun gibi sorunlardan bahsediliyor her sene. iyte.net te bunun hakkında çok başlık vardır.
İYTE PROJELERİ
10 sene sonra da gerçekleşse, bilgisi bile heyecanlandıran projeleri var İYTE’nin. Aslında yeni doğan bir çocuğun büyümesini görmek gibi. İYTE’nin çocukluğunda denk geldi bizim zamanımız ancak İYTE çabuk büyüyüp adam olacak. Çabuk derken 6-7 seneyi bulacak yine 🙂
İYTE Arena projesi en yakın tarihli proje.
Teknokent projesi ise tam bir ütopya gibi görünmekteydi son zamana kadar. http://t24.com.tr/haber/izmire-dev-teknokent/6078
Marina projesi de beni heyecanlandıran diğer bir proje.
- İYTE’nin en iyi bölümleri Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Mimarlık, Moleküler Biyoloji ve Genetik. Bu bölümler gözü kapalı tercih listesine yazılabilir. Diğer bölümler için bölümden hocalarla, araştırma görevlileri ile ve hatta öğrenciler ile iletişim kurulabilir, yani kurun.
- İYTE Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği benim ilk tercihimdi ve genel olarak tercihimden çok memnun 5 sene geçirdim. Özellikle hazırlık senesi lezizdi, 4 senelik eğitimimden de memnun olarak mezun oldum. İYTE EHM ve mezuniyete uzanan yoldaki maceralarımı da yazmaktayım bir yandan.
- İYTE Basın ve Halkla İlişkiler bölümünün hazırladığı video da İYTE’yi tanıtmak adına çok başarılı bir çalışma olmuş.
http://basinvehalklailiskiler.iyte.edu.tr/iytetanitimfilmi
———————————————————————-
2012 EKLEMELER
İYTE Mezunları
İYTE Mezunlarından bazılarının nerelerde olduğunu görmek için sayfa hazırlamış:
http://www.iyte.edu.tr/AltSayfa.aspx?m=779
İYTE’nin Bazı Bölümlerin Tanıtımları
http://dersal.net/ddmain/uni/1280
İYTE Elektronik Haberleşme Mühendisliği Yorum :
http://www.eksisozluk.com/show.asp?id=22463428
İYTE Hakkında Sıkça Sorulan Sorular için bir sayfa hazırlanmış:
http://iyte.edu.tr/Bos.aspx?m=790
———————————————————————-
2014 EKLEMELER
Bu yazıyı planlarken aşağıdaki gibi olsun demiştim. Güzelini ve güncelini yapmışlar.
iyte halk tarafından pek bilinmiyor ama şirketler tarfından biliniyor mu?_yani iş bulmada teknik olmayan ünilerden farkı var mı? ve eğitim %100 ing. olması çok zorluk yaratıyor mu?
şimdiden teşekkürler 🙂
Evet, İYTE çok bilinen bir yer gibi görünmüyor ancak genelde bilgili, eğitimli şirket çalışanları, yöneticileri tarafından biliniyor. Aslında bu durum bölümüne göre değişiklik gösterebiliyor. Mesela İYTE Mimarlık desen, konusunda bütün Türkiye’de bilinir. Keza İYTE Bilgisayar Mühendisliği desen mezun sayısının çokluğu ve zamanındaki hocalarının duyulmuş kişiler olması sayesinde bilinir. Elektronik’ten bu sene 4. dönem mezunlarını veriyor ve bu seneye kadar bildiğim kadarıyla iş bulamayan olmadı. Benim dönemimden herkes güzel yerlerde çalışıyor mesela. Kimya ve Kimya Mühendisliği bölümü de “alanında” bilinir konumda. Çevreye, halka pek anlatılamamış olması genelde dışarıda Ekonomi Üni. ile karıştırılmasına sebebiyet veriyor. Hatta İzmir’de hala sadece Ege ve Dokuz Eylül olduğunu sananlar var onlara bakmamak lazım 🙂
Eğitimin %100 İngilizce olması tabi ki anadilinde yani Türkçe olmasından zor. Ama İngilizce eğitim çok önemli. Araştırma yapmak için elinde sınırlı Türkçe kaynak yerine milyonlarca kaynağı anadilinden anlıyorsun. Bun genelde daha sonradan farkedilen güzelliklerden 🙂
Hocam bende Adnan menderes üniversitesinde son sınıf biyoloji lisans öğrencisiyim…Biraz konuyla ilgisiz olucak ama yardımcı olursanız çok sevinirim.Bu yıl ÖYP ye başvurmayı düşünüyorum ama eğer ÖYP olmazsa İYTE moleküler biyoloji ve genetik bölümü yüksek lisans bölümüne başvurmayı düşünüyorum…İYTE Moleküler biyoloji ve genetik bölümü konusunda yardımcı olabilicek beni yönlendirebileceğiniz birileri var mı..Yardımcı olursanız çok sevinirim..Teşekkürler
Tabi ki arkadaşları buraya yönlendirelim 😉
Sorularını yazarsan onlar da cevap verebilir.
Ahmet kardeşim, ingilizcen iyi mi? Çünkü son zamanlarda aldığım duyumlara göre, hazırlık okuyacak olan yüksek lisans öğrencilerine bölüm sıcak bakmıyor, tercihlerini hazırlık okumayacak öğrencilerden yana kullanacaklarmış.
Bunun yanı sıra kafana takılan başka ne vardır mesela?
ÜDS ye giricem 2 hafta sonra inş. Şu an ki çıkmış sorularda netlerim 55-60 arası yani ortalama 70 puan yapıyor..Bilmiyorum ne kadar yardımcı olur dersleri anlamama ama kelime bilgim ve genel olarak ingilizceyi anlamam iyidir..KPDS VE ÜDS de 85 hedefliyoruz bakalım
Slm Onur kardeşim..Sana iyte ile ilgili bi soru sormak istiyorum.Fatma adlı arkadaşa sordum ama yanıt alamadım..Uzun süre önce iyte ile ilgili bazı sorular sormuştum ,hatırlamışsındır belki..Sorum şu ,İYTE Moleküler Biyoloji yüksek lisans başvurusunda istenen referans mektubunu illaki şu anda okuduğum bölümün Moleküler Biyoloji Anabilim Dalındaki bi hoca dan mı almak zorundayım yoksa yine kendi bölümümdeki başka anabilimdaki hocalarımdan alsam olur mu.. (mesela zooloji)
Sevgili ahmet, iyte mbg zor bi bolumdur (yani ben cok zorlandm) dersleri derste anlamak icin ingilizcenin iyi olmasi lazim, iyte de yuksek lisans ogrencilerinin cogu surekli labtadirlar, gece gunduz ya da hafta sonu farketmez. Soylemek istedgm bi yandan yuksek yapip bi yandan calisayim diye bi dusuncen varsa unutmalisin. Merak ettigin seyler varsa sorabilirsn
Tabiki dersleri derste anlamak gerçekten çok önemli..Hem çalışıp hem yüksek yapma gibi bi fikrim yok..Sadece yüksek lisans yapıp kendimi geliştirip ilerlemek istiyorum…Sizce üds den 70-75 arası bi puan almak dersleri anlamak için yeterli mi ? Buna ek olarak ortalama 2000 e yakın kelime bilmek ve anlamak gibi mesela yeterli olur mu..
İyte zaten 70 istiyor, bence yeterli olur, ayrica biraz da zaman meselesi, zamanla alisirsin hocalara da ingilizceye de. Mulakatlarda iyte disindan ogrencileri zorluyorlarmis. Yuksek lisans icin hocalarn calismalarina bakip kimle calismak istedgne karar verir sonra onlarla konusursun. Mulakattan once hocani ayarlamayi basarirsan sıkıntı olacagini sanmiyorum. Baska sorularin olursa yardimci olmaya calisayim
Çok teşekkürler gerçekten..Evet karar vermem gerekir kimle çalışmam gerektiğine..Karar verince önce mail atar daha sonra hoca hangi gün müsaitse mülakattan önce görüşmek gerekir ama mülakat tarihleri ne zaman oluyo genelde ? Ben iyte fen bilimleri enstitüsünün sitesine baktım bulamadım..Sizce mülakattan ne kadar zaman önce yüz yüze görüşmek uygun olur hocayla ? Şimdiden teşekkürler
mülakatlar, haziran sonu temmuz başı gibi oluyor, mgbnin mülakatlatı 4 temmuzda, biyoteknolojinin ki 28 haziranda olmuştu mesela.
enstitünün sayfası http://enstitu.iyte.edu.tr/main.jsp?pageName=ana.htm
ve mbg nin sayfası http://likya.iyte.edu.tr/biology/
burdan kişilere bakıp çalışma alanlarına göre mail atabilirsin. Mesela Sami hoca, Anne hoca ve Çağlar hoca bitki çalışır, Jens hoca biyoinformatik, Ayten hoca imminoloji vs.
ben olsam üds sonucum açıklanır açıklanmaz iyte’yle iletişim kurmaya başlardm. çünkü hocalar üds’ni ales’ini ya da not ortalamanı soracaklar, lab tecrübeni öğrenmek isteyecekler. Bazıları basvuru zamanı gelince basvurursun biz de bakar karar veririz diyebilirler, bazıları maillerine cvp vermeyebilirler ama mutlaka okurlar. randevu alamazsan çat kapı da gidebilirsn. yani bi şekilde iletişimi koparma, mülakatta evet bu çocuk çok ilgiliydi, yanımıza gelip durmuştu diyebilmeleri iyi olur. ayrıca gelip hocaların yüksek lisans öğrencileriyle de konuşabilirsin, onlar her daim labta olurlar.
sana şimdiden başarılar
Aynen çok doğru söylüyosun..Bakalm biz elimizden geleni yapalım da gerisi nasip artık..Çok tşk ler yardımların için gerçekten…
rica ederm, umarım istediğin yerde olursun, sana kolay gelsin 🙂
Slm Fatma..Sana bi soru sormak istiyorum..Uzun süre önce iyte ile ilgili bazı sorular sormuştum ,hatırlamışsındır belki..Sorum şu ,İYTE Moleküler Biyoloji yüksek lisans başvurusunda istenen referans mektubunu illaki şu anda okuduğum bölümün Moleküler Biyoloji Anabilim Dalındaki bi hoca dan mı almak zorundayım yoksa yine kendi bölümümdeki başka anabilimdaki hocalarımdan alsam olur mu.. (mesela zooloji)
ben 12.sınıfım ve derslerim gayet iyi isteğm genetik bölümüne gelmek ve iyte yi istiyorum merak ettiğim burdan mezun olunca iş bulabilirmiyim benim açımdan iyi bi üniversitemi iyte????
Merhaba Ece. MBG mezunlarının piyasada ne iş bulabildiğini bilmiyorum. MBG daha çok bilimadamı/araştırmacı yetiştirmek üzere kurulu bir bölüm. Senin açından bilemiyorum ama genel olarak İYTE iyi bir üniversite.
anladım teşekkür ederim her bakımdan iyte benim için en iyisi hem ulasım hem eğitim yönünden peki genetikte dersler nasıl işleniyor bir bilgin var mı ??
birde bildiğim kadarıyla iş olanağı dış ülkelerde daha fazla peki bu ülkeler neresi ? ayrıca sormadım ama genetik öğrencisimisin?
Ben öğrenci değilim artık elektronik ve haberleşme mühendisliğinden 2010’da mezun oldum. Genetik için iş olanağı dış ülkelerde daha fazla olabilir. MBG hakkında daha fazla bilgim yok maalesef.
Yazınızda bir şey dikkatimi çekti; elektronik ve haberleşme müh. Kimya müh. Mimarlık ve moleküler biyolojiye en iyi bölümleri demişsiniz. Ben ise makine mühendisliğini tercih etmeyi düşünüyorum. Makineyi bu gruptan niye ayrı tuttugunuzu bilmek isterim. iyte’de kimya ve eh mühendisliklerindeki avantajlar makine için gecerli değil mi? içimi karartmayınız, beni germeyiniz. 🙂
Makina mühendisliği de iyidir iyidir 🙂 O zamanlar öyle düşünmesem de bilgisayar mühendisliği de gayet iyi. Piyasada diğer üniversite mezunlarının da içinde bulununca onun da iyi bir bölüm olduğunu anlamak zor değil.
EHM’yi kendi bölümüm olduğu için biliyorum 🙂 Kimya Müh. yıllarca rektörlük tarafından özel yatırım aldığı için gayet iyi bir bölüm, mimarlık da zaten Türkiye’de ilk üç’te, MBG’de ÖSS puanlarında İYTE’nin en üstteki bölümü. O zamanlar da öyleydi hala da öyle.
Yeni açılan inşaat mühendisliği de var ama bilmiyorum onun hakkında hiçbir şey.
hocam ben de ehm dusunuyodum gelicek gibi duruyor benim ogrenmek istedigim okurken yurtdisi olanaklari nedir
Yurtdışı için her dönem(ya da sene) Erasmus’la giden 2-3 EHM öğrencisi oluyor sanırım. Fransa, İtalya, Belçika üniversiteleri ile anlaşmalar vardı bizim zamanımızda. Şimdi durum nasıldır bilmiyorum ama muhtemelen artmıştır olanaklar. Onun dışında benim Belçika’ya birkaç arkadaşımın Fransa, İngiltere, İspanya’ya yaptığı gibi staj için de gidebilirsin: http://www.gunkaragoz.net/erasmus-staj-programiyla-belcikada-staj/
Uluslararası İlişkiler Ofisini arayarak daha detaylı bilgi edinebilirsin : http://uio.iyte.edu.tr/main.jsp?pageName=ana.htm
tesekkurler:) bi sey daha sence ehm okurken kendimi gelistirecek bi alan lazim mi ornegin bilgisarda su su programlari ogrenirsen isine yarar gibisinden
Zamanı gelince öğrenirsin acele etmene gerek yok 🙂 Genel olarak yazılıma biraz ilgin ve ilgiye bağlı çalışman olursa iyi olur. Bir mühendis olursan mutlaka MATLAB’ı öğrenceksin zaten, öğrenmen de gerek. Onun dışında birkaç simülasyon programı ve C/C++ gibi bir programlama dilini bilmek işine yarayacaktır.
sağol dostum eğer kazanırsam buraya yazarım:)
merhaba ben tercihlerimi bugün verdim sağlık alanlarından sonra ilk sıraya iyte elektronik ve haberleşme yazdım.ingilizcem hiç olmadığı için hakkıyla ingilizce eğitim görebilecek olmakta beni cezbetti.
ama bugün iytenin forum sitesinde olumsuz şeyler okudum.bunları paylaşıp bilgi almak istiyorum mümkünse.ilk başta bu üniversitenin daha çok akademik kariyer açısından başarılı olduğunu piyasa bağlantısının zayıf olduğunu söylemiş okuyan öğrenciler.ama benim için mezun olunca iş bulmak ilk sırada geliyor.çünkü iki senedir aklımda olan bir bölüm ve kendimi geliştirebilceğime inanıyorum fakat iş bulamamak gibi bir sorunla karşılaşmak en büyük korkum.
ikinci olarak da bu bölümün bayanlar açısından zor olabileceği söyleniyor.yanlış anlamayın azınlıkta olan ezilir mantığında değilim fakat beni ilerde mutsuz edebilecek her türlü ihtimali düşünmek zorundayım bu kritik dönemde.
ayrıca üniversitenin lab açısından yetersiz olduğunu okudum.örneğin bilg labında bazı öğrenciler kendi bilg. getirmek zorunda kalabiliyormuş.ve sürekli kocaeli kafamı kurcalıyor sanayi açısından geliştiğini düşündüğüm için.yani tercihleri verdim ama soru işaretleri var hala.
bunları internetten araştırdım ama kafa bulandıracak derecede çok şey yazıyor.ve istediğim bölümden mezun olduğunuzu görünce ciddi şekilde objektif cevaplar verebileceğinizi düşündüm.teşekkürler şimdiden..
Lab.larımız bizim zamanımızda çok iyi değildi evet amao haliyle bile birçok üniversitenin lab.larından çok daha iyiydi. Daha sonradan duyduğuma göre geliştirilmiş ve Vestel destekli yeni lab.lar da açılmış.
Eski bilgilerle akademik olarak daha başarılı olduğunu söylemek mümkün. Bu sene 4. ya da 5. sene mezunlarını verdi ve piyasada artık daha çok İYTE EHM mezunu var. Benim dönemimden herkes iş buldu. Tanıdığım alt ve üst dönemden arkadaşlarımdan güzel yerlerde çalışıyor. Turkcell, Vodafone, Avea, Ericsson, Alcatel, Huawei, Netaş, Vestel gibi büyük şirketlerde iş bulup çalışan arkadaşlarımız var. Bir yandan akademik kariyeri seçip yüksek lisans/doktora yapan mezunlarımız var.
Şunu söylemek gerekir ki, hiçbir zaman üniversite(İYTE özelinde konuşmuyorum hepsinde geçerli) tek başına yeterli olmaz. Yani üniversitede eğitimden çok kendini ne kadar geliştirdiğin önemlidir. Bu durumda senin üniversiteden ne kadar yararlandığın ve ortamdan neler kazandığın(teknik yeterlilik, sosyal iletişim becerileri, kendini düzgün ifade etme vb.) senin iş bulmanda etkili olacaktır.
slm.bu sene sınava girdim.iye, yıldız yada hacettepe kimya müh.arasında kararsız kaldım.iyte kimya müh.hocaları kalitelimidir.bu okul bittiğinde iş imkanı nedir.eğitim dili ingilizce deniyor bu gerçekten böylemi yoksa kağıt üstündemi kalıyor.çünkü bazı okullarda ingilizce olmasına rağmen türkçe anlatıldığını duyuyoruz.ayrıca bu bölüm okunurken ikinci bir dal okunabilirmi.teşekkür ederim.
Kimya Müh. olmadığım için karşılaştıracak kadar bilgim yok açıkçası ama arkadaşlarımızdan öğrendiğimiz kadarıyla İYTE kimya müh. kadrosu gayet iyi. Yeterince de kalabalık. Hocaların özgeçmişlerini kimya müh. sayfalarından incelemen iyi olabilir : http://che.iyte.edu.tr/tr/ogretim_uyeleri.php
Eğitim dili İngilizce evet. Kimseyi kandırmaya gerek yok, bazı derslerde Türkçe anlatıldığı da olabiliyor. Bazen Türkçe anlatılması da iyi olabiliyor. Ama hiçbir raporu, sunumu, sınavı Türkçe olmuyor.
Yan dal ve çift ana dal programları mevcut ama İYTE’de o çok zor. Bölümlerin ders yüklerinin ağır olması sebebiyle kolay değil zaten. Ayrıca genelde çakışmaların, bağlı derslerin olması gibi sebeplerden uzatmalara neden oluyor.
merhaba, ben de bu sene tercih yapacak öğrencilerdenim. Henüz yapmadım tercihimi ama İYTE moleküler biyoloji büyük ihtimalle tutacak. Bu bölümü 2senedir araştırıyorum. Sizin okulunuzda ingilizce olması tercih etmeme büyük ölçü de sebep. Peki o bölümün hocaları nasıllar çünkü bazı üniversitede hocalar gıcık olup öğrencilerle pek iyi anlaşamıyorlarmış ve bu bölüm için laboratuvarlar nasıl ?? bu konularda bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
Ben EHM mezunu olduğum için MBG hakkında çok bilgim olmadığı için arkadaşları buraya yönlendirmeye çalıştım ancak pek yardımcı olamadılar 🙂
Bir üstte arkadaşa yaptığım yorumda İYTE’de İngilizce eğitimin avantaj olduğunu belirttim.
İYTE’de genel olarak hocaların öğrencilerle arası iyidir. Birlikte yedip içtikleri de olur, çalışmalarına olanak sağladıkları da olur. Öğrencilere özel “gıcıklık” yapıldığını hiç duymadım.
Öte yandan MBG İYTE’nin en yüksek puanlı bölümü. İyi laboratuvarları/araştırma olanakları olduğunu biliyoruz. Ama içinde olmadığımdan bilgim yok dolayısıyla daha fazla bilgi vermem mümkün değil.
Biraz eski bir video sanırım ama, belki biraz olabilir:
http://universitetercihleri.com/ddmain/uni/1280/0/1317
O videodaki binalar ve ekipmanlar yenilendi bildiğim kadarıyla.
Merhabalar.Ben de bu sene sınava girdim ve İzmir’deki tüm mühendislik bölümlerini kazanacak bir başarı elde ettim.Şimdi Ege EEM ve İYTE EHM arasında kaldım.Ege EEM’de Türkçe eğitim veriliyor fakat İYTE %100 İngilizce.Bu benim için bir avantaj mıdır?
İYTE’de EHM’nin EEM’ye benzediğini duydum.Bu doğru mu? EHM’den mezun olanların çalışma alanları nelerdir?
Açıkçası bölümün öğretim üyelerini araştırdım ve gerçekten çok iyi bir eğitim kadrosu var gibi görünüyor ve bazı duyumlarıma göre ODTÜ,İTÜ gibi üniversitelerin verdiği eğitime yakın bir eğitim verildiği söyleniyor.Eğitim kadrosuna baktığımız zaman bu bilgiler örtüşüyor.Siz nasıl değerlendiriyorsunuz verilen eğitimi?
İYTE’de Teknopark’ın olması size nasıl bir avantaj sağladı?
Ben bu bölümden mezun olunca yurt içi / yurt dışı iş imkanlarım neler olacak?
Son olarak Üçkuyular’a yakın bir yerde oturuyorum.Üçkuyular’dan ulaşım ne kadar sürer tahminen?
Biliyorum biraz kafanızı şişirdim sorduğum sorularla ama bu tercih döneminde ince eleyip sık dokuyorum.Kafam oldukça karışık.Dün akşam ODTÜ inşaatı yazmaktan vazgeçtim ve EEM’ye yöneldim.Bu sırada kendimi bir anda İYTE’de buldum.İmkanların ve verilen eğitimin kaliteli olduğunu düşündüğüm için tercih listeme almaya karar verdim ve sizin gibi bu bölümden mezun olan birini yakalamışken aklımdaki soru işaretlerini size açtım.Şimdiden ilginiz için teşekkür ederim.İyi günler.
Tebrik ederim.
İngilizce olması avantajdır. İngilizce eğitim ile edindiğin araştırma olanakları, öğrenme fırsatları çok daha fazla olduğu için İYTE’nin o konuda bir avantaj sağladığı kesin.
Bir süredir üniversitelerdeki bölüm isimlerinin EEM’den EHM’ye kaydığını farketmişsinizdir. Aslında eğitimler çok benzer, ancak uzmanlaşmayı sağlayan(bölümün isminin belirleyen) bölümün akademik kadrosu ve dolayısıyla müfredatı. İYTE’de elektrikle (güç elektriği, elektrik makinaları vs.) gibi konularda çalışan bir hoca ve dolayısıyla eğitim yok. Haberleşme(Telekomünikasyon) sektöründeki gelişmeler ve ihtiyaçlar doğrultusunda bu bölümlere eğilim artmış durumda.
Teknopark’ın bize bir faydası olmadı açıkçası. Yani okurken staj yapma ve mezunlara iş fırsatı sunan şirketlerin senin dibinde olması iyi ancak baya kısıtlıydı. Ama şimdi açılan Ericsson ve Avea test merkezine sanırım 20-30 İYTE mezunu mühendis aldılar. Onun dışında AdresGezgini isimli şirket İYTE EHM’den 3 araştırma görevlisi tarafından İYTE Teknopark’ta kuruldu. Şimdilerde 20-25 kişi oldular sanırım ve baya büyük işler yapıyorlar. Girişimci gençler için iyi bir fırsat da diye açıklayabiliriz yani. Sürekli de genişleyen bir yer burasu. Bir de yıllardır dillerde olan teknokent projesi gerçek olursa baya büyük bir iş yapılmış olacak.
İYTE EHM mezunlarının nerelerde olduğuna dair şurada yazmıştım. http://www.gunkaragoz.net/izmir-yuksek-teknoloji-enstitusu-iyte/#comment-1565
Yurtdışında benim bildiğim 4-5 EHM mezunumuz var ama bizden sonrakiler neler yaptı pek bilmiyorum.
Ulaşım konusu da yazının içinde var gerçi ya ben yazdıktan sonra yollar yenilenmiş baya güzel olmuş, süreler kısalmış olabilir. Üçkuyular’dan 40 dk falan sürüyordu dolmuşla.
İYTE’nin ve EHM bölümünde eğitiminin kaliteli olduğunu düşünüyorum, güzel fırsatları olduğunu/yarattığını düşünüyorum, kesinlikle öneririm.
sıralamam 20700. iyte ehm gelme ihtimali nedir? Geçen sene 21800’le kapatmış.
Bornovada oturuyorum. Ege eemyi düşünüyordum ama egenin Egenin eğitim dili Türkçe olduğu için İyte’ye yöneldim.
Bir de Marmara Üni. Eem için İstanbula gidilir mi yoksa İzmir’de kalıp Ege İyte veya Dokuz Eylül’e mi gideyim?
İhtimaller diğer öğrencilerin tercihine bağlı olacağı için ne desek yalan olur. Umarım istediğin gibi olur.
İYTE’nin eğitiminin İngilizce olması seçmek için iyi bir neden. Bu benim tercihim olsa, Marmara için İstanbul’a gitmezdim, bir Boğaziçi değil sonuçta. İzmir’de İYTE, Ege veya DEÜ’yü seçerdim. Tabi bunda benim kişisel nedenim de yaşaması biraz zor ve stresli olan İstanbul için İzmir’i okumak için bırakmazdım, zaten muhtemelen iş için bırakacaksın 🙂
Arkadaşlar, İYTE’nin bazı bölümleri için hazırlanmış videolara göz atmanızı öneririm. Herkese şimdiden başarılar diliyorum.
http://dersal.net/ddmain/uni/1280/0/1315/Izmir-Yuksek-Teknoloji-Enstitusu-Matematik-Bolumu.html
benim soruma neden cevap verilmiyo acaba?
gün şimdi bizim komşu ytü ehm git diyor israrla orası iyi diyor bense iyte yi istiyorum sence hangisi iyi biraz fikir verir misin ?? ehm diyorumm _??
İYTE’yi sevdiğimden ötürü YTÜ’yü kötüleyecek değilim ama benim tercihim yine İYTE EHM olurdu.
Önce iki şeyi karşılaştırmakta fayda var. bir, üniversiteyi kampüsüyle kütüphanesiyle, bulunduğu yerle, iki, bölümü hocalarıyla, geçmişleriyle, mezunlarının bulunduğu yerlerle incelemekte fayda var.
YTÜ daha köklü, daha çok mezunu var ve dolayısıyla piyasada daha çok bilinen tarafıyla bu konuda önde. İYTE daha genç ve dinamik bir üniversite, hatta google’da aratırsan en yenilikçi 5 üniversiteden biri olduğuna dair bir sürü haberle karşılaşırsın. Son yıllarda kampüse çok güzel yatırımlar yaptılar, teknopark bağlantılarını güçlendirdiler, mezunlarının sayısıyla birlikte iletişimler ve piyasa bilinirliği artıyor. Şu an uzaktan iyi görünen bir yönetimi var. Ayrıca İYTE’nin çok iyi bir kütüphanesi var.
İYTE’nin bulunduğu konumu şehir merkezine çok uzak bulanlar var ama ben her zaman sevmişimdir bulunduğu yeri, deniz manzaralı, dağ havalı. karşılaştırmalı ytü davutpaşa kampüsünün de merkezi yerlere çok yakın olduğunu söylemek mümkün değil. Bir de hani böyle küçük şehirlerde insanların samimiyeti, sıcaklığı vardır ya, öyleydi İYTE’de de. Geçirdiğim vakti değerli kılan dostlar kazanmak benim üniversite hayatımda edindiklerim arasında en önemlisiydi. O heyecan ile çoğunluğu mezunlardan oluşan 2130 kişi keyifle goygoyumuzu hala yapmaktayız. https://www.facebook.com/groups/iytemilliyetciligi/
YTÜ’de programı ve hocalarını bilmiyorum ama İYTE’nin hocaları ve ders programı birçok üniversiteye göre gayet iyi. Birçoğunun geçmişinde yurtdışı ve iyi üniversiteler var. http://eee.iyte.edu.tr/personel/ Bu bölümü hakkıyla bitiren birinin iyi donanımlı olduğunu, gerçekten piyasadaki birçok üniversite mezunundan çok daha iyi hale geldiğini gördüm, diğer mezun arkadaşlarımdan da aynı görüşleri çok kez duydum.
İYTE’li olarak yaşamaya başlayalı 9 sene oldu, fiziken ayrılalı 4 sene. Benim fikirlerim, deneyimlerim böyle. Kimse sana şu iyi diyemez, neden ve hangi konuda iyi olduğunu söylemeden de şuna git de dememeli. Senin öğrendiklerinden sonra kendine uygun üniversite ve bölümü seçmen daha sağlıklı. Mümkünse üniversitelerin tanıtım günlerine katılmanı da öneririm en azından İYTE kampüsü görmende fayda var. http://www.iyte.edu.tr/Duyurular.aspx?m=1886
çok teşekkür ederim gün bir sene sonra tekrar mesaj yazman gerçekten sanırım ben de iyte li olcağım 🙂
Bugünün haberi.
TÜBİTAK’ın üniversiteleri girişimcilik ve yenilikçilik performanslarına göre sıraladığı “Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi”, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından açıklandı. TÜBİTAK’ın ilk kez 2012’de hazırladığı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi ile her yıl Türkiye’nin en girişimci ve yenilikçi 50 üniversitesi belirleniyor. 2014 yılı endeksine göre İYTE, devlet üniversiteleri sıralamasında 4. oldu.
http://iyte.edu.tr/Duyurular.aspx?m=1925
merhaba sanırım bende iyteli olacağım. ytü elektrik müh. yetiyor İstanbul da oturuyorum ytü evden 1.5 saat sürüyor ama trafik üstüne İstanbulda oturan biri olarak burdan sıkıldım kalabalığından bunaldım ve izmire karar verdim şehir olarak ama mühendislik açısından ege elektrik -elektronik müh. mi yoksa iyte elektronik haberleşme mühendisliğimi kararsız kaldım . iytenin hazırlık ingilizce eğitimi yeterli mi ek kursa gitmek gerekir mi (düz lise ingilizcesine sahip biri olaraksoruyorum) ve son sorum sadece elektrik müh . mi .elektrik elektronik müh. mi yoksa elektronik haberleşme müh. mi öneriyorsunuz
meraba,ben yurtlar hakkında bilgi almak istiyorum istanbuldan gelirsek ne kadar sürede çıkar acaba?
şimdiden teşekkür ederim:)
şu anda benim buna cevap vermem çok doğru olmaz. yurtlar hakkında en sağlıklı bilgiyi şuradan öğrebilirsiniz. http://barinmaofisi.iyte.edu.tr/
peki sınıfları nasıl? yani amfi sınıflar var mı? bunu nedense çok merak ederek soruyorum(:
Amfi sınıf bizim zamanımızda yoktu pek zaten sınıftaki öğrenci sayısı azdı, sınıflar küçüktü. Ama yeni binalarda var mıdır bilemiyorum.
Bir bakışta İYTE http://iyte.edu.tr/Duyurular.aspx?m=1941
Aradan uzun zaman geçmiş ama umarım bu yorumum bi şekilde size ulaşır ve cevabımı alırım. Yazdığınız tarihten bu yana uzun bir süre gçmiş ben lise3 öğrencisiyim yani daha bir senem var önümde iytenin şuanki durumu hakkında bi bilginiz var mı dediğiniz projeler tamamlandı mı birde makine mühendisliği istiyorum sizce iyteyimi tercih etmeliyim başka bi üniversiteyimi başka bi üniversiteyse neresi olmalı sizce cevap yazarsanız sevinirim 🙂
Selam Berk 🙂 Evet, uzun zaman oldu ama İstanbul’da da yaşasak iYTE kalbimizde 🙂
Biz mezun olduktan sonra, nüfusun da artmasıyla birlikte sosyallik anlamında biraz yatırım yapıldığını duyduk, gördük. Biz yurt yemekhanesini beğenmediğimizde, Gülbahçe Köyü’nde Köfteci Salih Usta ve Calipso Cafe dışında alternatif bulamazken şimdilerde İYTE Yaşam Merkezi ile birlikte Kumrucu Şevki gibi yerlerin kampüsünde içinde çarşı gibi bir yerde açıldığını öğrendik. Benim yazdığım projelerden neler oldu bilgim yok açıkçası ama olsa duyardık heralde 🙂 Gerçi 2014 yılında olimpik havuz açılacağı yazıyor broşürlerde ama bilemiyorum ne durumda.
İYTE’nin şu anki durumu bence iyi, çalışmalar böyle giderse daha da iyi olur. Üniversite yönetimi son yıllarda “reklam” ve öğrenciye yatırım açısından iyi işler yaptı. İYTE’nin iyi mezunları da gerçekten iyi yerlere geliyor. Yurtiçi ve yurtdışında çalışan birçok mezunu var. Makina Mühendisliği konusuna gelirsek, İYTE’de son zamanlarda – son 3 dönem rektörün mak.müh. kökenli olmasından gerek!- en çok yatırım yapılan bölümlerden biri. İYTE ilk açıldığı 10 sene içinde de Kimya Müh. bölümüne çok yatırım yapmıştı, yine “rektörel” sebeplerden.
Daha henüz zamanın varmış ben İYTE mi başka üniversite mi sorusuna cevap vermeyeyim benimki çok öznel olabilir, tabi ki İYTE derim 🙂 , onu sen keşfet 🙂 Şaka bir yana üniversite ve bölümleri akademik açıdan öğretim görevlileri nereden mezun, bölümün mezunları nerelerde, kampüsün sosyal olanakları neler diye karşılaştırmak “senin için” doğru kararı vermede yardımcı olacaktır.
Daha önce de yorumlarda söylediğim gibi en doğrusu tercih yapmadan önce kampüsü görmek. Bahar Şenliklerini veya kayıt günlerini tercih edebilirsin, güzel olur 🙂 Son olarak, en güncel ve sağlıklı bilgiyi http://basinvehalklailiskiler.iyte.edu.tr den öğrenebilirsin diye düşünüyorum. E-posta veya telefonla aklındaki sorulara yanıt verirler muhtemelen.
Merhaba ben gıda Müh yüksek lisansa hem iyte ye hem de ege ye kabul edildim. İyte nin yeterlilik sınavını 2 puanla gecemedim 🙁 hazırlık okumak istemiyorum ama aklım hala iyte de .. izmirde yaşıyorum ege ye gidip gelme şansım var ama iyte ye yok malesef kalmam lazım ve bu da ayrı bir masraf bana.. Bu düşüncelerim booyle gidiyor :)) ama ben hala hangisini secicem karar veremiyorum.. Eğitim ing olduğu için iyte istiyorum ama zorlanır miyim emin değilim :/ bana fikir verebilir misiniz =)