Bir yaz gecesi rüyası gibiydin, gerçek olunca inanamadık…
İzmir’in raylı sistemle tanışması çok yakın zamanda başladı. Yakından kastım en fazla 10 sene oluyordur İzmir Metro’nun faaliyete geçişi. Yıllardır söylenen “Karşıyaka’ya metro gelecekmiş” istihbaratının(dedikodusu demek daha doğru olabilir gerçi) gerçekleşmesi ise 2011 yılını buldu.
Hatırlarım 2004 yılında üniversiteye hazırlanırken bu muhabbetler geçerdi. 2005 senesinde Karşıyaka’da her taraf kazılmaya başlandı ve dendi ki çabucak bitecek. Hatta F.Altay’a kadar uzatılacak olan metro ile birleşecek. Ben de 2005’te İYTE’yi kazanınca, yıkılmış olan Karşıyaka istasyonunu gördüğümde kafada şu düşünceler dönüyordu:
“Oha çok iyi lan bir sene hazırlık Alsancak’ta zaten vapurla giderim, öteki seneye de bu biter, metro ile Üçkuyular’a gider oradan İYTE dolmuşuna binerim!”
Çocuk aklı işte 🙂 İYTE’ye girdik, mezun bile olduk o zamana bitti İZmir BANliyösü! Şimdilerde 1. senesi kutlanıyor. Ama İzmir’in en büyük, en iyi projelerinden biri olduğuna hiç şüphe yok. Bana göre, raylı sistem zaten medeniyetin en önemli ölçütlerinden biri. Bu kadar geç olması kötü de, geç olsun güç olmasın deyip İzmir’e yakıştığını söyleyelim. Zamanı belli, güzergahı belli, trafiğe takılmayan, trafik yaratmayan bir ulaşım aracından daha ne beklenir ki?
İzmir’de havaalanından şehir merkezine gelmek bir süre öncesine kadar baya dertliydi. Sadece Havaş ve özel araçla ulaşılabiliyordu. Belediye 200, 202, 204 gibi havaalanı seferlerini koyunca daha kolay oldu. Ancak hala saatte 1 sefer olması insanların baya beklemesine neden oluyor. İZBAN’ın havaalanı-Alsancak-Karşıyaka arasında çalışması ise her şeyi değiştirdi. Şimdilerde 12 dk.’ya düşen sefer sıklığıyla ulaşım çok çok rahat. Havaalanından Alsancak’a gitmek yaklaşık 30 dk. iken Karşıyaka’ya gitmek de 50 dk. Alsancak’a giriş çıkışta bir zaman kaybı söz konusu aslında, yoksa tek gidiş Karşıyaka-Alsancak 15 dk sürüyor. Otobüse göre bir artısı da ücreti. 95 kuruşa trenle gelirken, otobüs 3,50 lira alıyor. Ayrıca aktarmalı ulaşımdan(90 dk. içinde ücretsız sınırsız aktarma) otobüsle yararlanamazken trenle yararlanılabiliyor.
Trenler de gayet güzel, ferah, kullanışlı. Artık hemen hemen her yerdeki gibi ekranlar ve sesli sistem de hangi duraktasın bir sonraki durak nedir güzel güzel söylüyor. Gerçi İngilizce sürümlerinde biraz sıkıntı var gerçi 🙂 Hatta İZBAN’ın İngilizce bilen eleman sorunu haberlere de konu olmuştu.
http://yurthaber.mynet.com/detay/izmir-haberleri/tcddde-ingilizce-bilen-yok-mu/30671
Cumaovasından – Aliağa kadar uzanan hatta şehri güneyden kuzeye dolaşmak çok rahat. Şimdi beklenti diğer aks olan Üçkuyular-Bornova metro hattının tamamlanmasında, yani kalan Üçyol-Üçkuyular arasındaki hattın bitirilmesinde. Ondan sonra İzmir’in önemli merkezlerine ulaşımın raylı sistemle olması projesi gerçekleşecek. Sonrasında ise bence önemli olan Otogar’a yapılacak olan bağlantı. Planlarda bulunan sahil şeritlerinden tramvay geçişi, İYTE’ye kadar uzanacak olan raylı sistem ise şimdilik ufuk çizgisine bile yaklaşmamış görünüyor. Gerçi İYTE’ye teknokent yapılacak olursa muhtemelen o hatta ağırlık vereceklerdir. Yani en azından bence mantıklısı o olur tabi siyaset ve diğer işler işin içine girince bunları düşünen olmaz 🙂
Artılarından bahsettik de biraz da sıkıntılarından bahsedelim.
Duraklar gayet mantıklı aslında ya biraz çok olmuş o yüzden yavaş gidiyor. Yoksa havaalanından Karşıyaka’ya çok daha çabuk gelebilir. Belki aralara Aliağa-Çiğli-Karşıyaka-Alsancak-Havalimanı duraklı ekspres seferler yerleştirilebilir.
Bir de Halkapınar-Alsancak arasında ise neredeyse duracak gibi oluyor ki oradaki sıkıntıya bir anlam bulamadım. Sanırım banliyö ile olan aktarma noktasında hat değiştirirken bir sıkıntı var.
En önemli sıkıntısı ise sabah 5 gece 12 çalışması. 24 saat olması çok güzel olurdu da en azından biraz geç seferlerin olması gerekirdi aslında. En kötü gece 1’e kadar çalışması gerekiyor bence.
Artıları ve eksileriyle Cumhuriyet tarihinin en uzun şehir içi raylı sistem hattı olan İzban müthiş bir icat! Zamanında dört bir yanı demirağlarla donatılmış olduğu söylenen ülkemin(bkz. 10. yıl marşı) bunları yenilemesi ve geliştirmesi, çağdaş toplumlar seviyesinde yaşayabilmek için şart.
Temennim odur ki metrobüsmüş, otobanmış yapılacağına yeni tren hatları, metro hatları yapılsın. İzmir, İstanbul arası 3,5 saatte otobandan gidileceğine yüksek hızlı trenle 2-3 saatte alınabilirdi belki de. Ama gerçekçi bakınca sadece temenni olarak kalacak gibi…
İZBAN Sefer Saatleri ve ayrıntılı bilgi : http://www.izban.com.tr/
Geri bildirim:İstanbul’dan İzmir’e Kuş Misali | e-GÜNlük