İnternete Google’dan girmek!
İnternete Google’dan girmek!

İnternete Google’dan girmek!

"Google the Great!"
"Google the Great!"

Annemin birkaç sene önce, hala öğretmenken, bilgisayar öğrenmesi için MEB tarafından “gönderildiği” kurstan sonra, tanıştığı kişilerden öğrendiği daha güzel bir şey vardı: İnternet! Kendisi hali hazırda bir bilgisayar eğitimini tamamlamış  ve sertifikalı olmuş olmasına rağmen(!) bilgisayarı ve dolayısıyla interneti kullanmıyor. Ancak öğrendi ki “Giriyorsun google’a yazıyorsun istediğin şeyi ve hemen buluyorsun!”.

Bunu söyleyen Google’ın iyi arama yaptığını, bilgiye çabuk ve doğru şekilde uğraştığını falan söylemiyor aslında. Bir zamanlar Superonline sloganı vardı “internet eşittir süpernolayn” diye. Onun gibi ama daha gerçekçi bir yaklaşım bu aslında: Internet=Google!

Bu vatanda insanlar sitelere girmek için önce Internet Explorer’ı -pardon genelin deyimiyle internet’i(!)- açtıktan sonra Google’la karşılaşıyor, karşılaşmasa da sık kullanılanlardan Google’a tıklıyor, ve Google arama çubuğuna www.ozel-ders.com.tr gibi gitmek istediği adresi yazıyor. Bu olayı görmek için herhangi bir internet kafede gözlem yapmanız ve siteniz varsa arama sonucu gelen ziyaretçi verilerine bakabilirsiniz.

Evet bakıyorum da gerçekten yurdum insanıda Google’a çok canayakın davranıyor 🙂 Haliyle Google da onları üzmeyerek ilk sonuçta istediklerini verip mutlu mesut hayatlar sürmelerini sağlıyor!

Google gibi bir nimet var evet istediklerimize hızlı ve -genelde- doğru bir şekilde ulaşmamızı sağlayan güzel bir araç. İnsanlar nasıl biliyorsa öyle kullansın Google’ı tabi ama muhtemelen bir çok kişinin bilmediği güzellikleri var Google’ın.

Google‘ın sadece bir arama motoru olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Hayır Gmail, Documents, Reader, Calendar, Adwords, Adsense , Analytics gibi her biri ayrı yazı konusu olabilecek gül gibi özelliklerden bahsetmiyorum, direk google.com.tr‘den bahsediyorum. Görselleri, kitapları, blogları araştırabilmenizin yanında google’ın işlevsel aramaları da var tamam. Bunlar da değil diyeceklerim.

Belki de çoğu kişinin farkında olmadığı güzel özelliklere gelelim.

1) Google bir hesap makinası!

Google, 5 123 * 21 345 “sorusuna” karşılık olarak 5 123 * 21 345 = 109 350 435 ve 5 123 * 21 345 içeren sayfaları ara diye bir seçenek çıkarıyor. Basit hesapların dışında trigonometrik hesap bile yapıyor. “cos pi” yazıp deneyebilirsiniz 😉

2) Google’a hava durumunu sorun!

izmir’de hava” sorusuna -aslında tamamlanmamış soru ama google leb demeden Çorum’u anlar, zekidir- karşılık, ilk cevabını İzmir için 5 günlük hava tahmini olarak alırsınız.

3) Google’dan maç sonuçlarını öğrenin!

Sadece “galatasaray” yazmanız bile ilk sonuçta GS’nin son maç sonucunu ve sonraki maç tarihini gösterecektir. Sanırım bu özellik sadece 1. lig takımlarında işe yarıyor. Manchester United veya Barcelona derseniz yine cevap alacaksınız ancak Karşıyaka’nın maçlarını öyle öğrenemiyoruz maalesef.

4) Google birimleri dönüştür!

Bir inçin kaç santimetreye denk geldiğini bulmak için Google’a “1 inç kaç cm” ya da kısaca “1 inç” diyebilirsiniz ki o sizi anlar ve der ki 2,54 cm 🙂

5) Google para birimini de dönüştürür!

O anki kurlara göre -Citibank’tan alınan verilere göre- para birimleri arasında dönüştürme yapabilirsiniz. Mesela, Türk Lirası için “300 dolar” yazmanız yeterli ve cevabını “300 ABD Doları = 446,459797 Yeni Türk Lirası” olarak alırsınız. Biz TL’ye döndük gerçi ama Google dönemedi maalesef. Ya da “300 dolar kaç euro” yazarsanız “300 ABD Doları = 212,224109 Euro” cevabını alırsınız.

6) Google film seanslarını da bilir!

Mesela, İzmir’de Avatar filminin senslarını tek bir seferde öğrenmeniz mümkün. “İzmir Avatar” yazdığınızda film bilgileri, eleştiriler ve seans bilgilerini öğrenirsiniz.

Ben en çok birim ve para dönüştürme özelliklerini kullanıyorum ve memnunum.

Bunların dışında Google aramalarını iyileştirme için kullanabileceğiniz bir özellik daha var.

7) Google boşluğu doldurur!

Hani ilk İngilizce öğrenirken aklımıza kazınan “Fill in the blanks” var ya o işte 🙂 Google’a “abi bişi vardı da hatırlayamadım neydi ya dilimin ucunda” derseniz o dilinizin ucundaki nokta için “*” (yıldız) koyabilirsiniz. Bu sayede google sizin için doldurur. Bizim İYTE‘nin ismi uzun ya insanların aklında kalmaz ya, oldu da ilk ve son kelimeyi hatırladın diyelim, “izmir * enstitüsü” yaz ilk sonuç “izmir yüksek teknoloji enstitüsü” olarak cevap alırsın 🙂

En eğlencelisi son özellik bence, insan hadi bakalım bunu bilebilecek mi diye oynayabiliyor bazen 😛

Hadi bakalım bilenler bilmeyenlere anlatsın Google’ın nimetlerinden daha çok insan yararlansın 😉

2 yorum

  1. Geri bildirim:5′te 5 Analytics Analizi : Ekim-Kasım-Aralık-2009 | e-GÜNlük

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir