Bir ebeveyn olarak, her zaman çocuk gelişimi üzerine öğrenme ve kendimi geliştirme sorumluluğumu yerine getirmeye çalışıyorum. Çocuk yetiştirme çoğu zaman tecrübeyle öğrenilse de konuyla ilgili yıllardır yapılan çalışmalar var ve bu konuları “normal” insanlara anlatabilen Selçuk Şirin gibi kıymetli insanlar var. Konuyla ilgili yazılarını ve kitaplarını takip ettiğim Selçuk Şirin’in NeoSkola’daki “Çocuk Gelişimi Eğitimi”ni tamamladım ve notlarımı derleyip toparladım.
Kaynaklar kısmında, içerikte bahsedilen Çocuk Gelişimi kitaplarına, makalelere ve videolara bağlantılar ekledim. Belki zamanla bu dosyayı geliştirip elimdeki diğer kaynaklarla değiştirebilirim.
Yayınlarından çok keyif aldığım ve patreon üzerinden desteklediğim 3 podcast yaratıcısı var: Fularsız Entellik / Immanuel Tolstoyevski, Özgür Mumcu ve Eray Özer ile Yeni Haller ve Nilay Örnek – Nasıl Olunur. Geçen hafta Yeni Haller‘den 1 aylık NeoSkola üyeliği hediye ettiler o sayede bir süredir merak ettiğim NeoSkola’yı da kullanıp, inceleme fırsatı buldum.
Notları neden blogumda yayınlamadım?
Uzun süredir blogu boşladım aslında, tüm notları blogumda da yayınlayabilirdim ya da medium’da da yazabilirdim. Ancak Medium’dan hoşlanmama sebebim ayda 2 ücretsiz içerik konusu, o yüzden orada içerik üretmiyorum. Bir süredir no-code araçlarına merak saldım ve genelde notlarımı Notion’da tutuyordum. Şimdilerde Coda’ya şans verdim, özelliklerinden ve kolaylığından gayet memnunum. Burada da amacım Coda’da içerik üretip onu yayınladığımda, analiz için ne kadar bilgi verdiğini görebilmekti.
- Hem Notion ve Coda’da içerik üretmek çok hızlı çok kolay. WordPress ve Elementor’da neredeyse sonsuz stil seçeneği var. Çoğuna ihtiyaç duymadığım halde beni kullanmaya zorluyor genelde, bu da yoruyor.
- Bir içeriği kendi başına bir siteye dönüştürmek çok kolay. Notion’da hazırladığım içeriği gk.gunkaragoz.net adresinde yayınlıyorum.
- Notların yanına sevdiğim şekilde tablolar ekleyip çeşitli hesaplamalar yaptırabiliyorum. (örn. toplam dolu satır sayısı, 1. kolondaki başlangıç ve 2. kolondaki bitiş tarihleri arasındaki gün sayısı)
- Notion’da göremediğim analitik verileri Coda’da görüyorum ancak tabi çok detaylı değil. Sadece Günlük, haftalık ziyaret sayıları ve oturum türü (desktop/mobile) bilgilerini verebiliyor.
Neoskola içerikleri nasıl?
NeoSkola‘da alanında uzman kişilerden kaliteli içerikler var. İçerideki 57 eğitim için yıllık 259,90₺ (2022 Mayıs – bayram özel indirimi, normalde 349,99 ₺) baya ucuz aslında. Youtube’da da bulabileceğiniz kişilerin ve benzer içeriklerine karşın farklı olarak düzgün organize edilmiş içerikler var. Bunların dışında her eğitimin forumu, ekstra kayıtları/dosyaları ve benim henüz denk gelmediğim eğitmenlerle canlı yayınlar mümkün.
Sonuç olarak, bu süreçte edindiğim bilgileri, başka ebeynlerin de işine yarayabileceğini düşündüğüm notlar şeklinde bir araya getirdim. Aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.