Sıfırdan bilgisayar kurulumuna ihtiyacım olsa, iş için veya kişisel olarak ihtiyaç duyduğum uygulamaların listesini yapayım istedim. Çoğunlukla Windows kullanıcısı olarak kullandığım uygulamaları listeliyorum, ancak bazıları MacOS üzerinde de kullanılabiliyor. İşte o uygulamalar!!11!bir!…
İlk iş Internet Explorer kullanarak arama kutusuna “Download Chrome” yazıp, yeni tarayıcımı yüklediğim kısmı atlıyorum. Sonrasında da Edge’in yeni Chrome bazlı sürümünü indirip ikincil tarayıcı olarak kullanıyorum. Kurumsal hayatın farzlarında bizim şirket için MS Outlook, MS Teams, Atlassian JIRA ve Confluence var, Slack kullandığımız durumlar da oluyor. Bu yazıda kişisel ve iş hayatımda düzenli olarak kullandığım uygulamaları harmanlamaya çalıştım.
- Microsoft Excel / Google Spreadsheets
- Excel’siz yaşayamam abi! Alttaki uygulamaların çoğundan (hepsi mi acaba ya?) MS Excel ya da Google Spreadsheets için fedakarlık ederim. Bunun tüm mühendisler için iyi bilinmesi şart bir uygulama olduğun düşünüyorum. Google Spreadsheets ile henüz tam karşılığını yapamadığım bir Excel dosyası olmadı, ikisine de hastayım. MS Excel iş için, Google Spreadsheets kişisel.
- Microsoft Powerpoint / Google Slides
- Sunum yapabilmeyi herkes en azından bir miktar bilmeli. Fikrini ya da ürününü satabilmenin en kolay ve en çok tercih edilen yolu, sunum hazırlayabilme becerisini gerektiriyor. Sunum dışında da çizim yapmak için bile PowerPoint kullanıyorum.
- Notepad++
- Microsoft’un standard Notepad uygulaması yerine bunu neden satın almadığını ya da aynı özelliklerini getirmediğini merak ediyorum. Eklentileri ile müthiş bir uygulama haline geliyor. Yeri gelir zengin metinleri formatından kurtarmak için kullanırsın, yeri gelir kod yazarsın, yeri gelir iki dosyayı satır satır karşılaştırırsın, yeri gelir xml/json formatlarsın… Üretkenliği artırmak için faydaları saymakla bitmez 😀 En çok ihtiyaç duyduğum eklentileri de şunlar
- Compare
- XML Tools
- CsvQuery
- JSON Viewer
- Microsoft’un standard Notepad uygulaması yerine bunu neden satın almadığını ya da aynı özelliklerini getirmediğini merak ediyorum. Eklentileri ile müthiş bir uygulama haline geliyor. Yeri gelir zengin metinleri formatından kurtarmak için kullanırsın, yeri gelir kod yazarsın, yeri gelir iki dosyayı satır satır karşılaştırırsın, yeri gelir xml/json formatlarsın… Üretkenliği artırmak için faydaları saymakla bitmez 😀 En çok ihtiyaç duyduğum eklentileri de şunlar
- Ditto Clipboard Manager
- MS sadece son kopyalanan bilgiyi yapıştırabilirken, ditto sayesinde eski kopyalamalara (yazı, resim, dosya vs.) erişebiliyorum. Üstüste kopyalayıp yanlışlıkla kaybetmeler yok artık.
- Everything Search Engine
- Windows’un araması ile henüz aradığım bir şeyi bir seferde bulabildiğimi hatırlamıyorum, en az 10-15 dakikamı harcıyorum. Ancak Everything ile regex bazlı arama yapabilmek sonuçlara 2 saniyede ulaşabilmemi sağlıyor.
- Visual Studio Code
- Geliştirici değilim (maaşımı onun için kazanmıyorum manasında), ama günlük hayatta işlerimiz otomatize etmek için ya da kolaylaştırmak için, kısacası hayatta kalacak kadar kod yazıyorum, Python’la uğraşmayı seviyorum ve bu VS Code tam bir harika dostum. Eklentileri de müthiş kolaylıklar sağlıyor. Ayrıca, statik, dinamik, e-ticaret web sitesi falan yapılır, bize ulaşın.
- Microsoft OneNote / Evernote
- Not tutmak için OneNote kullanıyorum, Evernote’a alışamadım :/
- Google Keep / Microsoft To Do
- Microsoft’un o çok sevdiğim Wunderlist’i satın alıp öldürmesinden sonra, günlük listeler için (market alışverişi, yapılacak işler vs.) Google Keep kullanmaya başlamıştım. Sonra Wunderlist, To Do olarak geri geldi, artık iş için MS To Do, kişisel konularda Google Keep’i kullanıyorum.
- dBeaver
- Hem iş için hem kişisel olarak Oracle / Postgre / MySQL DB bağlantılarına ihtiyaç duyuyorum, hepsi bir arada ve ücretsiz bir uygulama.
- SQL Developer
- Oracle için ücretsiz dbeaver alternatifi. Bu klasmanda en üstte sanırım TOAD var ama tüm özelliklerine ihtiyaç duymuyorum bir de ücretli ve tuzlu.
- SQLiteStudio / DB Browser for SQLite
- .sqlite dosyaları için bu arkadaşlar yardıma geliyor, bir nevi midyat ve seyfo.
- mRemoteNG / Remote Desktop Manager (RDM)
- İşim gereği uzak masaüstü erişimlerine illa ki ihtiyaç duyuyorum. Windows’un Remote Desktop Connection aracı çok sınırlı özelliklere sahip ve yeterli gelmiyor. mRemoteNG ile birden fazla uzaktan bağlantıya çok kolay bir şekilde erişebiliyorum ve konfigürasyonları şifre değişikliği vs. gibi durumlarda çok kolay düzenleyebiliyorum. RDM de fena değildi ama mRemote her şeye yetiyor.
- TreeSize
- Bilgisayarınızda yer mi kalmadı? Bakalım en çok hangi klasör doluymuş, hmmm C:\Windows\System32\Dosyalar klasörü baya dolu (bunu anlayanlar liseli değildir) 🙂
- Snagit
- Ekran görüntüsü alma için birinci seçeneğim Snagit.
- Alternatif 0: MS Snipping Tool (Windows 10’da standard geliyor)
- Alternatif 1: ShareX
- Alternatif 2: Greenshot
- Alternatif 3: PicPick
- Alternatif 4: TechSmith Capture (Formerly Jing)
- LiceCap
- Ekran görüntülerini küçük boyutlu gif olarak kaydetmeye yarayan miniminnacık bir araç. Ama çok faydalı. Fare tıklamalarını ve süreyi gif üzerine göstermeyi ilk elden açmak lazım yoksa nerde başlıyor nerde bitiyor anlamak çok zor oluyor, sonuçta gif dönüp dönüp duruyor 🙂
- Camtasia
- Ücretli olmasa iyi çocuk aslında. Basit arayüzü ve kapsamlı özellikleri ile çok kısa sürede çok güzel işler çıkarılabiliyor. Eğitim videolarımızı Camtasia kullanarak hazırladık.
- Moqups
- Kurulum gerektirmiyor, bulut mulut bir şeylerde çalışıyor işte. Ürün ekibinde maket tasarımlarımızı (moqup), akış diyagramlarımızı (flow chart) çizmek için kullanıyoruz. Fikri test etmek için önce görselleştirmek çok önemli.
Bugün itibariyle benim için ilk günden olmasa da olur ama ihtiyaç olunca çok işe yarıyor kategorisi yarışmacıları:
- Oracle VM Virtual Box: VM’siz hayat olmuyor.
- Process Hacker
- SysInternals: Process Explorer, TCPView ve niceleri
- Fiddler
- YALV! / Log4View: XML loglarını güzel gösterip aratılabilir hale getiriyorlar.
- Log Parser Studio / WebLog Expert : Offline HTML Log parser. 2020 yılı da olsa lazım oluyor işte.
- Dr. Explain : Word’de yazdığımız yardım dokümanlarını HTML formatına dönüştürüp, uygulama içine kolayca gömebilmek kullanıyoruz.
Alttakileri de bu ara çok kullanmaya ve denemeye başladım, gayet verimli ve üretkenliği artıran şeyler:
- Integromat / Zapier : IFTT ile yıllar önce başladığımız kurallara bağlı otomasyon süreci artık çok acayip yerlere geldi.
- Bubble.io: Kod yazmadan sadece arayüz üzerinden uygulama yazmak için muazzam işler yapıyor bazı abiler.
- Figma: Ekipler için ünlü ortak tasarım yapmaca uygulması. Şirkette bunu kullanmıyor olmamız üzücü.
- Zeplin: Figma’nın alternatifi, ürün geliştiricilerin bir arada çalışması için güzel bir şey. Hemi de Türk menşeili. (milliyetçiliğim tuttu hadi hayırlısı). Ne yazık ki bunu da şirkette kullanmıyoruz.
- Canva: Muhteşem bir şey. Asıl amacı anladığım kadarıyla dijital pazarlamacı arkadaşların sosyal medyada paylaşım yapma işini kopkolaylaştırmak. Her türlü fotoğraf düzenlemesi için, ikon bulmak için, ufak animasyonlu videolar yapmak için kullanılabiliyor.
“Kısa liste” (!) şimdilik bu kadar 🙂