Erasmus Staj Belge Toplamaca (Belçika)
Erasmus Staj Belge Toplamaca (Belçika)

Erasmus Staj Belge Toplamaca (Belçika)

Belçika BayrağıPasaport
Belçika için vize almak zordur demişlerdi, fazla zamanımız yoktu, sınavların finallerin projelerin arasında tüm belgeleri toplayıp, bir hafta arayla iki kere Ankara’ya gidip, İYTE şenliklerine ve hatta Hacettepe şenliklerine katılabilme mucizesini gösterdik. Evet zordu uğraşmıştık. Ama başarmıştık 😉

Bu yazıdan önce şu vardı:
http://gunkaragoz.net/erasmus-staj-programiyla-belcikada-staj/

İşin en başında, İngilizce sınavına ve Erasmus programına katılma hakkı kazanmak için karşı taraftan (üniversiteden veya işyerinden) kabul mektubu almak gerekiyor.

Baştan söyleyeyim Belçika vizesi almak çok zor diyorlardı. Eğer sadece kısa dönem için (90 gün altı) gidiyorsanız, istenenleri tek tek özenli bir şekilde toplayıp teslim ettikten sonra 3 gün içerisinde bile vizenizi alabilirsiniz.

Belçike vize işlemlerini İKS şirketi gerçekleştiriyor. Belçika Vize Başvuru Merkezinde bilgiler veriliyor.  Randevu için önce İş Bankası’na 50 TL İKS Belçika vizesi için randevu bedeli yatırıp, ertesi gün İKS’yi arayarak dekontunuz ve pasaportunuzla birlikte randevu alıyorsunuz.

http://www.iks.com.tr/be

Biz kısa dönem başvurduktan sonra İKS sağolsun bize uzun dönem için randevu vermiş. O yüzden biraz sıkıntı oldu. Fazla belgeler istemişler. Neyse ki eksik istememişlerdi.

Vize için neler lazımmış, hep birlikte görelim:

1. Pasaport İşlemleri

Vize İşlemleri için öncelikle benim gibi pasaportunuz yoksa pasaport çıkartmanız gerekiyor. Pasaportu almadan vize için randevu bile alamıyorsunuz. Bunun için 4 adet fotoğraf gerekiyor.

Uluslarası İlişkiler ofisinizden aldığınız öğrenci olduğunuzu belirten ve Erasmus’la gideceğinizi söyleyen belgeyi, ilçenizdeki, benim için Urla, vergi dairesinde onaylattıktan sonra nüfus cüzdanı fotokopisi ve aslını da alarak, ilçe emniyet müdürlüğü pasaport şubesinden defter için başvurunuzu 15.30’dan önce yapıyorsunuz. Ertesi gün öğleden sonra alabiliyorsunuz. Pasaportunuzun geçerliliğini 1 yıllık istiyorlar, polis de öyle veriyor zaten. Öğrenci olarak gittiğiniz için sadece defter ücreti yani 90 TL ödüyorsunuz. Ama dikkat etmelisiniz. Belçika vizesi için vizenizin randevu tarihinizden itibaren bir yıl olması isteniyor. Mümkünse derdinizi iyice anlatıp emniyetten 1 yıldan fazla geçerli bir pasaport almaya çalışın. Bize 1 yıl verilmişti, olaydan haberdar değildik. Okuldan tekrar yazı alıp aynı işlemleri yaptıktan sonra, emniyet biraz zorla da olsa 1 yıl daha uzattı pasaportumuzun geçerliliğini.

Urla Vergi Dairesi Jandarma kavşağının orada, Hakan Çeken Kültür Merkezi’nin yanında bulunuyor. Urla ilçe Emniyet Müdürlüğü de adliye ve kaymakamlığın bulunuduğu sırada, merkezde.

Pasaportunuzu çıkarttıktan sonra gerekli yerlerin fotokopilerini (60-61 numaralı sayfaları da unutmadan) çektirmeniz gerekiyor.

2. Vize Başvuru Formu

İki adet vize başvuru formunu Belçike resmi dillerinden birinde (Flemenkçe ve Fransızca ) veya İngilizce eksiksiz olarak dolduruyorsunuz. Daha önce çektirdiğiniz fotoğraflardan 3 tanesini alıp, 2’sini forma yapıştırıyorsunuz. Diğerinin arkasına da adınızı soyadınızı yazıyorsunuz. İKS’ye gittiğimizde kısa dönem için bir tanesinin yeterli olduğunu söylediler. Ama siz ne olur ne olmaz yanınızda fotoğraf bulundurun.

http://www.iks.com.tr/be/site/file/bforms2/SchengenvisaEnglish.pdf

3. Kabul Mektubu ve Onay Mektubu

Daha önce belirttiğim kabul mektubunun ıslak imzalı hali yani aslı gerekiyor. Bunun için işlemleri erken yapmanız lazım ki belgeyi taa Belçika’dan İzmir’e zamanında getirtebilesiniz. Posta, 10-15 günde geliyor. Yoksa UPS ile bir günde 54€ karşılığında da gelebilir.

Onay mektubu ise biraz farklı. Karşı taraftan, sizi ücretsiz staja kabul ettiklerine dair bir yazı daha almanız gerekiyor. Bunun da aslı gelmeli.

4. Burs Belgesi

Burs belgesi dedikleri, Uluslararası İlişkiler Ofisinin sizin için hazırlayacağı Erasmus’la gideceğinizi belirten resmi belge.

5. Yabancı Dilde İyi Hal Kağıdı

Belçika vizesi için deyince üç dilde birden yazan bir iyi hal kağıdı veriyorlar. Bunu almak için Ankara Adli Sicil Müdürlüğü’ne sabah başvurup, 15.30’dan sonra sonra belgenizi almanız gerekiyor. Yine nüfus fotokopisi ve aslı gerekiyor orada. 5-10 TL gibi bir masrafı vardı sanırım onun tam hatırlamıyorum.

Aldığınız belgeyi de Dışişlerine veya Adliye’ye apostille onaylatmanız gerekiyor. Apostil belgeninizin uluslararası geçerliliği gösteren kaşeymiş. Dışişlerinin paralı yaptığını söylüyorlarmış, adliyeye gitmeniz iyidir. Gittik gördük hallettik sorunsuz, parasız.

Ankara Adli Sicil Müdürlüğü :

Tuna Caddesi No:10 06100 Yenişehir Ankara
http://www.adli-sicil.gov.tr

Google Haritalardan yerine bakabilirsiniz. Sakarya Caddesine yakın bir yerde.

6. Niyet Mektubu
İKS’de belgelerin yanında bu da isteniyor. Belçika’ya neden gidiyorsun, orada ne yapacaksın gibi soruların cevabını kendi el yazınızla görmek istiyorlarmış. Türkçe yazabiliyorsunuz.

7. Sağlık Raporu

Büyükelçilik doktorundan sağlık raporu ve fotokopisi.

İzmir için Dr. Tuncay Filiz’den alınabiliyor. Muayene ücreti 80 TL. Muayenehanesi Alsancak Tansaş’ın yakınlarında. Aldığınız sağlık raporunu İzmir Fahri Konsolosluğu (Pasaportta Cumhuriyet Meydanına yakın bir yerde) onaylayabiliyor. Onaylarken 10€ ~ 25 TL gibi bir rakam da buraya verdik. Ama sanırım bu onaya gerek yoktu. Ondan emin değiliz.

http://www.drtuncayfiliz.com

8. Tüm Dosyanın Fotokopisi

Bunu da istiyorlar.

9. Hizmet Bedeli ( VAC – Vize İşlem Ücreti)

90 güne kalışlarda 138 TL, 90 günden fazla kalışlarda 207 TL artı banka masrafı yatırılması gerekiyor. İş Bankası’na Belçika Vize Ücreti yatırmak istiyorum derseniz yeterlidir. Orjinal dekontların da dosyaya eklenmesi gerekiyor.

! Önemli Bilgi !
Ben maalesef bu parayı ödemiştim. Ancak Eylül 2009’da Belçika’ya Erasmus’la gidecek arkadaşım, öğrenci olduğu için bu parayı istememişler kendisinden. Biz neydik anlamadım ki! 🙂
! Önemli Bilgi !

Bu belgeleri İKS’ye teslim ettikten sonra yüz yüze görüşmeniz gerekiyor. Bunun için de uygun olan iş gününü veriyorlar. Yüz yüze görüşmede ne için gittiğinizi, ne yapacağınızı, nasıl yaşayacağınızı soruyorlar. Oradaki güvenlik görevlisinin öğütlerini dinlemek lazım. Sorulara soruyla yanıt vermemeniz ve bilmiyorum dememeniz gerekiyor. Ama eğer dosyanız tamamsa ve sorunlu bir durum yoksa çabuk bitiyor. Biz 10 dk da hallettik. Gerçi bu 10 dk için finallerimizin tam ortasındaki boş günümüzü ayarlayıp Ankara’da hepi topu 1 saat kaldığımız için baya yorucu ve can sıkıcı oldu.

Her şey oldu bitti dedikten sonra, uygun görüldüğünüz ve vize alabildiğiniz durumda pasaportu gidip alabilmenizin dışında size UPS ile 13 TL karşılığında gönderim yapabiliyorlar.

İKS’nin randevu sistemindeki aksaklıklar olmazsa ve eğer çok iyi bir çocuk olursanız 3 gün içerisinde vize işlemlerinizi tamamlayıp bir hafta içerisinde şirinleri pardon pasaportunuzu görebilirsiniz. 🙂

Bu arada aldığınız vize Şengen Vizesidir ve ilk olarak Belçika’ya girmek şartıyla Şengen ülkelerine vizesiz geçebilirsiniz.

Şengen ülkeleri nelerdir derseniz: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya, İsveç,İzlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.

Bu vizeyle gidemediğiniz bir İngiltere bir de İsviçre var önemli olarak.

Bu başarılı vize macerası için bize yardımcı olan ekinklch oldu sağolsun:
http://ekinklch.blogspot.com/2008/09/belikaya-bir-ki-bir-ki.html

Bu konuda Mümtaz da yazı yazdı onu da okumak iyi olur 😉
http://www.mumtazdemirci.com/belcika-vizesi-alirken-yasadiklarimiz/

Her şeyi yaptınız gitmeye hazırsınız. Gitmeden önce birilerine vekalet vermeniz tavsiye edilir. Banka işi olur, okul işi olur başka özel durumunuz olur… Bunları Türkiye’de sizin yerinize resmi olarak gerçekleştirebilecek birileri olması iyi olur. Noterden yaklaşık 40 TL ücretle, iki fotoğrafınızla birlikte vekalet vereceğiniz kişinin adı soyadı, doğum tarihi ve baba adı bilgisi ile vekalet verebilirsiniz.

Ayrıca yurtdışında para kullanımı nasıl olur nasıl yaparım derseniz onun hakkında da bir şeyler yazmıştım:
http://gunkaragoz.net/yurtdisinda-para-cekme-ve-banka-karti-kullanimi/

Bu yazı ne zamandır elimdeydi taslak halindeydi yayınlamak bugüneymiş 🙂

4 yorum

    1. Üstünden 7 yıl geçti, tam hatırlamıyorum açıkçası. Resmi bir zorunluluk varsa da bilmiyorum ama ben zorunluluk esasına göre saati saatine çalışmamıştım, staj yaptığım lab. saatlerine göreydi.

  1. Serdar YILDIZ

    Merhabalar çeviri işi ile uğraşmak isteyenler için erasmus sağlık raporunu Ankara da olanlar için Ankara Cerrahi tıp merkezi ingilizce olarak veriyor.İsteyen tek hekim isteyen heyet şeklinde alabilir. Fiyatı çok uygun ve hızlı tavsiye ederim.Telefonu 03124738855

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir